Federaţia "Spiru Haret", de acord cu declanşarea grevei şi cu boicotarea examenelor naţionale

Cadrele didactice care fac parte din Federaţia "Spiru Haret" susţin declanşarea grevei şi boicotarea examenelor naţionale, ca forme de protest faţă de problemele din sistem, sindicaliştii urmând să sesizeze şi CEDO în legătură cu acestea.

67 afișări
Imaginea articolului Federaţia "Spiru Haret", de acord cu declanşarea grevei şi cu boicotarea examenelor naţionale

Federaţia "Spiru Haret", de acord cu declanşarea grevei şi cu boicotarea examenelor naţionale (Imagine din arhivă; Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Biroul Executiv şi Colegiul Liderilor Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" au avut o şedinţă comună, vineri şi sămâbătă, în care au analizat situaţia din învăţământ şi problemele cadrelor didactice legate de pierderea locurilor de muncă, diminuarea veniturilor şi pierderea unor drepturi consacrate de ani de zile în legislaţie şi contractele colective de muncă, imposibilitatea de a beneficia măcar de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată, informează federaţia într-un comunicat remis luni.

Membrii Federaţiei "Spiru Haret" sunt de acord cu declanşarea mai multor forme de protest având în vedere aceste probleme. Astfel, cadrele didactice membre ale federaţiei susţin în proporţied e 70 - 80% organizarea unui miting în Bucureşti, a grevei de avertisment şi a grevei generale, precum şi cu boicotarea examenelor naţionale.

De asemenea, sindicaliştii au hotărât continuarea acţiunilor de protest începute în 3 februarie cu pichetarea sediului Ministerului Educaţiei.

Printre alte decizii stabilite de federaţie se numără trimiterea unei delegaţii la Bruxelles, sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, lansarea unui sondaj de opinie în rândul membrilor de sindicat (pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la o serie de probleme privind Legea educaţiei şi salarizarea personalului din sistem), boicotarea probelor examenelor naţionale (care se derulează începând cu jumătatea lunii aprilie) şi blocarea sfârşitului de an şcolar.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" lansează un apel către celelalte federaţii sindicale din învăţământ pentru stabilirea unui calendar comun al acţiunilor de protest.

Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, cu care au avut o discuţie de peste trei ore.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, preciza atunci că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de întâlnirea pe care au avut-o cu ministrul Educaţiei şi calendarul protestelor va fi stabilit după ce vor discuta cu membrii organizaţiilor respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici