Federaţiile sindicale din transport feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii în toată ţara

Federaţiile sindicale din transport feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii pe întreaga reţea feroviară, dacă nu se vor aloca bani pentru investiţii în infrastructura feroviară sau pentru modernizarea materialului rulant, se arată într-un comunicat transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

315 afișări
Imaginea articolului Federaţiile sindicale din transport feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii în toată ţara

Federaţiile sindicale din transport feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii în toată ţara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Federaţiile sindicale din transport feroviar precizează că privesc cu îngrijorare situaţia "tot mai negativă" înregistrată în ultimii ani de economia românească în general şi de sectorul feroviar în special.

"Lipsa de viziune şi de determinare a guvernelor ne-a demonstrat tuturor cât de scumpă este «factura» pe care cetăţenii o au de plătit în numele «bunăstării» promise, concretizată în pierderea a sute de mii de locuri de muncă şi degradarea continuă a nivelului de trai. Mimarea dialogului social la toate nivelurile a condus la adoptarea de măsuri care au afectat dramatic situaţia economică şi socială din România precum şi destinele a mii de familii. Deşi în cadrul numeroaselor întâlniri de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii am evidenţiat problemele acute cu care se confruntă sectorul feroviar românesc, acestea trenează în soluţionare şi în ziua de azi, consecinţele fiind suportate deopotrivă de lucrătorii feroviari şi beneficiarii de transport", se arată în comunicat.

Sindicaliştii susţin că, în acest context, lipsesc aproape cu desăvârşire investiţiile în sectorul feroviar menite să ridice nivelul calitativ al serviciilor prestate, precum şi dotările minime necesare pentru ca lucrătorii să-şi ducă la bun sfârşit sarcinile de serviciu, condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea lucrătorii feroviari fiind printre cele mai vitrege.

Ei reclamă şi faptul că drepturile salariale ale angajaţilor au fost diminuate şi că le-a fost suprimat dreptul de a călători gratuit pe calea ferată, menţionând totodată că mulţi dintre colegii lor au fost concediaţi.

"Aşteptarea în zadar a soluţionării problemelor cu care se confruntă sectorul feroviar românesc a condus la acumulări de tensiuni în rândul lucrătorilor care nu înţeleg de ce această categorie profesională este privită de guvernanţi cu atâta ostilitate şi dispreţ", se mai arată în comunicatul semnat de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial, Federaţia Naţională "Drum de fier", Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, Federaţia Naţională ELCATEL, Federaţia Sindicatelor Ramurii Vagoanelor şi Federaţia Reparatorilor de Locomotive din România.

Federaţiile sindicale din transport feroviar atrag atenţia că nerezolvarea problemelor pe care ei le ridică va conduce inevitabil la întreruperea activităţii pe întreaga reţea feroviară.

Sindicaliştii solicită alocarea sumelor necesare pentru investiţii în infrastructura feroviară, alocarea sumelor necesare pentru modernizarea materialului rulant de pe calea ferată, fundamentarea bugetului der venituri şi cheltuieli 2015 cu sumele necesare recuperării drepturilor salariale pierdute de lucrătorii ceferişti, aplicarea unei politici de personal la Societatea de Marfă care să reflecte derularea contractelor comerciale în condiţii optime, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi acordarea dreptului consacrat de călătorie gratuită pe calea ferată pentru salariaţii feroviari precum şi a membrilor acestora de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici