Femeia care a strivit o roşie pe tableta lui Dan Şova, amendată

Activista Mişcării "Salvaţi Roşia Montană" care a strivit, la sfârşitul lunii iunie, o roşie pe tableta ministrului Dan Şova, la finalul unei conferinţe de presă susţinute la Prefectura Cluj, a fost amendată cu 500 de lei de către jandarmi.

362 afișări
Imaginea articolului Femeia care a strivit o roşie pe tableta lui Dan Şova, amendată

Femeia care a strivit o roşie pe tableta lui Dan Şova, amendată (Imagine: Rohonyi Ivan - Szabadsag)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj, căpitanul Mariana Barbu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că femeia, Ramona Duminicioiu, a fost amendată în baza Legii nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

"Persoana care s-a aflat în Prefectura Cluj, la conferinţa de presă a ministrului Dan Şova, a fost sancţionată contravenţional de Jandarmerie cu suma de 500 de lei, în baza Legii nr. 61/ 1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 3, pct. 1. Acesta se referă la «săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice». Procesul-verbal a fost întocmit de agentul care a fost de faţă, în termenul legal. Persoana respectivă are la dispoziţie 15 zile de la comunicare pentru a contesta amenda", a spus Barbu.

Ramona Duminicioiu nu a putut fi contactată, până la ora transmiterii acestei ştiri.

În 28 iunie, o activistă a Mişcării "Salvaţi Roşia Montană" a intrat în sala de la Prefectura Cluj în care Dan Şova susţinuse o conferinţă de presă şi, în timp ce acesta era încă aşezat pe un fotoliu, femeia a strivit o roşie pe tableta şi pe documentele pe care ministrul le ţinea în mână.

Şova era încă aşezat pe fotoliul din care vorbise cu jurnaliştii şi avea în mână o tabletă şi mai multe documente aşezate sub aceasta. Văzând-o că se apropie, ministrul a zâmbit, iar tânăra a scos dintr-o pungă, în timp ce vorbea cu el, o roşie, pe care a strivit-o cu mâna pe tableta ministrului.

"E un dar de la Roşia Montană pentru dumneavoastră, pentru că ştiu că participaţi, sperăm să stopaţi toate ilegalităţile pe care le faceţi şi să nu participaţi la acest proiect ilegal", i-a spus Duminicioiu lui Şova.

Ministrul s-a ridicat de pe fotoliu, s-a scuturat pe mânecile sacoului, continuând să zâmbească, în timp ce prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a luat repede tableta şi documentele pentru a le curăţa.

Prefectul a vrut iniţial să pună documentele şi tableta pe jos, în spatele unui fotoliu, moment în care ministrul a mers şi şi-a recuperat tableta, curăţând-o şi îndreptându-se apoi spre jurnalişti pentru declaraţii.

Atunci, Dan Şova a afirmat, legat de incident, că "fiecare face cum crede", în timp ce prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a catalogat gestul drept "o mizerie".

Femeia a susţinut, ulterior, că a fost vorba despre "un gest civic" prin care nu a făcut niciun rău.

"Fac parte din Mişcarea «Salvaţi Roşia Montană». Ne opunem proiectului de la Roşia Montană, iar domnul Şova a fost responsabilizat de premierul României să aprobe acest proiect. Am storcit o roşie pe toate documentele pe care ministrul le avea în mână şi consider că este un gest civic prin care nu am făcut niciun rău. Am atras doar atenţia şi vrem să ştie că suntem cu ochii pe el şi nu îngăduim nicio ilegalitate şi nicio decizie politică în favoarea proiectului de la Roşia Montană. Proiectul ar fi ilegal, ar încălca de la Constituţie la toate legile ce ţin de protecţia mediului", a spus Duminicioiu.

Guvernul a decis, printr-o hotărâre aprobată în 30 aprilie, înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici