Femeia de afaceri din Târgu Jiu acuzată de evaziune fiscală de 1,3 milioane de lei a fost arestată

Patroana unui hotel şi a unei carmangerii din Târgu Jiu reţinută pentru evaziune fiscală de aproape 1,3 milioane lei a fost arestată preventiv, în timp ce angajata Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj reţinută în acest caz pentru complicitate a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

874 afișări
Imaginea articolului Femeia de afaceri din Târgu Jiu acuzată de evaziune fiscală de 1,3 milioane de lei a fost arestată

Femeia de afaceri din Târgu Jiu acuzată de evaziune fiscală de 1,3 milioane de lei a fost arestată

Tribunalul Gorj a emis, marţi seară, mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile pe numele Mariei Lupulescu, femeia de afaceri fiind acuzată că a produs o evaziune fiscală de aproape 1,3 milioane lei.

Angajata Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ana Guţă, care fusese reţinută şi ea în acest caz, alături de Lupulescu, a primit interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu în următoarele 30 de zile.

Sentinţa Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs atât de către procurori, cât şi de către avocaţii celor două învinuite.

Conform procurorilor Parchetului Tribunalului Gorj, femeia de afaceri a vândut produse din carne pe care nu le-a înregistrat în contabilitatea firmei sale.

Astfel, în perioada 2010-2012 femeia de afaceri a comercializat mărfuri în valoare de 6.227.584 lei fără a înregistra veniturile obţinute, pentru care a întocmit în fals documente care atestau distrugerea sau livrarea către terţe persoane juridice, în acest mod sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu suma de 1.286.751 de lei, precizează Parchetul într-un comunicat de presă.

În acelaşi document se menţionează că Lupulescu s-a folosit de medici veterinari pentru a obţine documente false care să ateste că aproximativ 20 de tone de produse din carne erau alterate şi nu ar fi trebuit înregistrate în contabilitatea firmei sale.

Astfel, trei medici veterinari de la DSVSA Gorj - Ana Guţă, Dumitru Firiza şi Rodica Băbău - ar fi fost determinaţi de femeia de afaceri să întocmească documente false în baza cărora a fost diminuat stocul scriptic de mărfuri până la valoarea zero, mai spune sursa citată.

Anchetatorii mai afirmă că în primăvara acestui an femeia de afaceri le-a cerut angajaţilor de la firma sa să înregistreze în contabilitate documente false emise de medicii veterinari, Maria Lupulescu fiind cercetată acum pentru evaziune fiscală şi instigare la fals.

"Totodată, în 10 aprilie Maria Lupulescu a dispus compartimentelor administrativ şi contabilitate din firma sa să corecteze stocul scriptic, în balanţa lunii martie 2012, cu cantităţile de marfă (carne şi produse din carne) care se regăsesc în cele două certificate sanitar-veterinare şi nota de inspecţie întocmite în fals de către învinuiţii Guţă Ana şi Firiza Dumitru, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat", mai spun procurorii.

Medicul sanitar-veterinar Ana Guţă, pentru care instanţa a dispus interdicţia de a părăsi localitatea, este acuzată de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, aceasta, în calitate de medic veterinar al Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, în timpul controlului făcut în cursul lunii aprilie de către Garda Financiară Gorj la societatea administrată de Maria Lupulescu, a întocmit în fals o notă de inspecţie prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne şi preparate din carne, notă care a fost înmânată Mariei Lupulescu şi în baza căreia aceasta a diminuat stocul scriptic al societăţii până la valoarea zero, ajutând-o în acest fel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Maria Lupulescu deţine în Târgu Jiu un hotel şi o carmangerie, firma sa, Lexi Star SRL, intrată în insolvenţă, distribuind în ultimii ani laptele şi cornul către elevii din judeţul Gorj. Astfel în 2008 Lexi Star SRL a semnat un contract cadru pe patru ani cu Consiliul Judeţean Gorj.

În această toamnă, CJ a organizat o nouă licitaţie pentru un alt contract cadru pe patru ani pentru livrarea produselor către elevi, firma Lexi Star participând din nou. Rezultatele licitaţiei nu au fost însă finalizate, firmele concurente contestându-se între ele. Unul dintre motivele invocate de contestatari a fost că din comisia de licitaţie făcea parte şi medicul Ana Guţă, reţinută împreună cu Maria Lupulescu. În aceste condiţii, produsele prin programul "Laptele şi Cornul" sunt livrate în continuare de firma Mariei Lupulescu, până la desemnarea unui câştigător.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici