Cine este misterioasa femeie în rochie albastră fotografiată la mineriadă. ”Se dădeau mineri, dar salopetele erau noi, negre”

  • O femeie îmbrăcată într-o rochie albastră apare în fotografiile din 14 iunie 1990
  • Se numeşte Isabela Odor şi acum este pensionară şi are 64 de ani
21471 afișări
Imaginea articolului Cine este misterioasa femeie în rochie albastră fotografiată la mineriadă. ”Se dădeau mineri, dar salopetele erau noi, negre”

O femeie îmbrăcată într-o rochie albastră apare în fotografiile din 14 iunie 1990. Cîţiva muncitori prind o femeie care pare a fi un personaj aparte. Nu se ştia atunci nici  cine este nici ce căuta acolo.

Fotograful Andrei Iliescu a surprins scena care ajunge la toate publicaţiile mari din lume care relatează evenimentele. Fotografia este făcută de pe un bloc alăturat.

Ioana Isabela Odor se numeşte femeia şi acum are 64 de ani. Aceasta este acum pensionară şi a fost  cercetătoare la Institutul de Metrologie.

Acum este preşedinta asociaţiei de locatari de la blocul în care locuieşte.

Doamna Odor era atunci un om cu aspiraţii mari, vroia să scape România de comunişti. Era o ”golancă”.

.Ajung pe bulevard, unde au sediu liberalii astăzi, vizavi de Dalles. Acolo, sus de tot, era forul tutelar al institutului meu. Vizavi, minerii băteau un om cu părul alb şi cămaşă albă. Îl umpleau de sânge. Am început să fac scandal. Ce-i asta? Asta-i democraţie? M-au înconjurat minerii. A apărut un tip cu salopetă albastră şi o caschetă de-asta muncitorească, dar pusă nepotrivit. Avea o linie lungă, o riglă. Eu vorbeam, vociferam. A început să strige: Cucoană, la muncă! La muncă, cucoană! –Da’ tu ce cauţi aicea?, am zis. –Ah, da?, a făcut şi a fluierat cu două degete băgate-n gură. În clipă următoare, va zic, nu ştiu de unde au apărut nişte vlăjgani în salopete negre. Şi aia mi-au tras nişte bastoanee... Nu ştiu ce erau, se dădeau mineri, dar costumele erau noi – negre şi noi”, a povestit femeia în albastru pentru pressone.ro.

Ulterior a fost dusă la şef. 

”În vestibul era un individ cu o cămăşă albă căruia îi erau prezentaţi cei prinşi. Mai erau o femeie şi un bărbat, mai în vârstă decât mine, bătuţi şi ei. Am înţeles că-i trimiteau la Spitalul Colţea. Eu i-am zis: „Domnule, eu ma duc la muncă! Ce aveţi cu mine? Locuiesc în zona! Şi asta s-a uitat la mine şi zice: Lăsaţi-o!”.

A scăpat cu vânătăi şi cu un dinte rupt dar în schimb a ajuns eroină la locul de muncă, mai ales după ce fotografia a ajuns inclusiv în ziarele din Statele Unite.

A precizat că nu a dat statul român în judecată dar ar vrea ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici