Femeile însărcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat miercuri că ministrul Sănătăţii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile însărcinate să fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.

853 afișări
Imaginea articolului Femeile însărcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV

Femeile însărcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV (Imagine: Shutterstock)

Adrian Streinu Cercel a declarat la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că beneficiile unei asemenea investigaţii obligatorii "sunt enorme", fiind vorba în primul rând despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV.

"Ministrul Sănătăţii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum în fază de redactare, care va prevedea lărgirea panelului de investigaţii ale femeii gravide prin adăugarea investigaţiei HIV, cu caracter obligatoriu. Era şi până acum prinsă această investigaţie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre şi post testare, ceea ce a îngreunat foarte mult lucrurile pentru că nu la nivelul oricărei maternităţi există posibilitatea de consiliere, pentru că acest lucru înseamnă costuri suplimentare. S-a luat decizia de a se introduce în panelul uzual de investigaţii al femeii însărcinate şi determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, în primul rând vorbim despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV", a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a infecţiei HIV, iar alte state "se chinuie să ia exemplul de la noi".

"România se află pe primul loc între statele membre UE, iar Franţa, Germania şi Elveţia iau exemplu de la noi", a afirmat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat, la rândul său, că testarea obligatorie a gravidelor pentru depistarea HIV este "deosebit de importantă, ţinând cont de faptul că este vorba despre un copil al cărui viitor nu este indiferent" nimănui.

"Trebuie să ştim din capul locului ce este de făcut, pentru gravidă, pentru familie şi pentru copil", a spus Duma.

Şeful Clinicii de Obstretică-Ginecologie nr. 1 Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a adăugat că femeile infectate cu HIV pot naşte copii sănătoşi dacă respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor.

"Primul pas, şi cel mai important, în reducerea riscului de transmitere de la mamă la făt este cunoaşterea statusului HIV atât de femeile care îşi doresc să rămână însărcinate, cât şi de cele care au o sarcină neprogramată în curs. Medicul ginecolog trebuie să includă obligatoriu pe lista de analize şi testul HIV la fiecare gravidă, iar următorul pas este ca aceasta să urmeze corect indicaţiile medicului infecţionist în colaborare cu medicul ginecolog", a afirmat Stamatian.

În anul 2011, au fost înregistrate în România 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mamă la copil, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 12 astfel de cazuri.

Adrian Streinu-Cercel a participat miercuri, la Cluj-Napoca, la seminarul "Femei pentru acţiune pozitivă", cu tema "Asistarea medicală a gravidei seropozitive şi ulterior a mamei seropozitive şi nou-născutului" organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca şi Clinica de Obstretică-Ginecologie I.

La manifestare au fost prezenţi circa 60 de medici ginecologi, neonatologi şi infecţionişti din Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici