FEN cere demiterea ministrului Vosganian

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) cere demiterea imediată a ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru afirmaţiile de joi privind "subminarea economiei naţionale" prin majorarea salariilor cadrelor didactice, pe care le consideră "iresponsabile şi nefondate".

10 afișări
Imaginea articolului FEN cere demiterea ministrului Vosganian

FEN cere demiterea ministrului Vosganian (Imagine: Mediafax Foto)

„Considerăm că de fapt domnul Vosganian ar trebui să dea explicaţii în faţa CSAT pentru instigarea celorlalte categorii socio-profesionale împotriva salariaţilor din învăţământ. Această majorare nu afectează economia naţională şi nici siguranţa statului, întrucât proiectul de lege aprobat de Parlamentul României se susţine din bugetul alocat deja educaţiei de 6 la sută din PIB", precizează Federaţia.

În document se precizează că legea adoptată de Camera Deputaţilor are avizele tuturor comisiilor de specialitate, inclusiv a comisiei de buget-finanţe.

"Legea a fost votată de toţi parlamentarii, inclusiv cei din partidul domnului Vosganian. Atitudinea domnului ministru ar fi avut vreo raţiune înainte de votarea proiectului de lege. La acest moment este doar o acţiune destabilizatoare, care prin instigarea unor categorii profesionale unele împotriva altora pune în pericol siguranţa naţională. Dacă Guvernul României nu este capabil să execute hotărârile Parlamentului, este cazul să-şi dea demisia pentru că-şi dovedeşte încă o dată limitele şi incapacitatea”, a declarat preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din PDL.

Şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, consideră că ministrul Economiei şi Finanţelor încearcă, prin diversiune, să ridice o categorie de salariaţi bugetari împotriva alteia, instigând la revoltă şi nesupunere civică.

"Prin prezentarea salariilor medii brute ale diferitelor categorii de bugetari, pe luna octombrie, ministrul Varujan Vosganian a făcut un mare serviciu personalului didactic. În acest fel, atât opinia publică, dar şi întreaga societate au avut posibilitatea să observe că salariile medii brute ale personalului didactic din învăţământ se situează pe penultimul loc în ierarhia salarizării categoriilor bugetare menţionate de domnia sa”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Aurel Cornea.

Liderul FSLI afirmă că ministrul a uitat, "în mod intenţionat", să menţioneze faptul că 80 la sută din personalul didactic are studii superioare de lungă durată şi că ar fi normal ca, în stabilirea salarizării diferitelor categorii bugetare, să se ţină cont de importanţa socială a muncii prestate şi a profesiei.

"Reamintim domnului ministru Vosganian că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat, în numeroase rânduri, elaborarea unei legi a salarizării personalului din sistemul bugetar. Timp de patru ani, Guvernul a fost lovit de amnezie, uitând că, în noiembrie 2005, s-a angajat, prin Acordul semnat de prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu cu federaţiile sindicale din învăţământ, să elaboreze un asemenea proiect de lege până în luna aprilie 2006”, a mai spus Aurel Cornea.

Vosganian a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

"O astfel de măsură ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi un deficit bugetar uriaş, ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică, care va fi agravată de situaţia internaţională. Este cu atât mai neobişnuită o astfel de decizie cu cât toate ţările din Europa şi Statele Unite iau în aceste momente măsuri de precauţie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.

El a explicat că în afară de funcţionarii publici există deja alte categorii de bugetari care se simt îndreptăţiţi la creşteri salariale de cel puţin 50 la sută.

Demnitarul a prezentat şi nivelul actual al salariilor din sistemul de învăţământ şi, comparativ, nivelul la care acesta ar putea ajunge în condiţiile în care legea votată în Camera Deputaţilor ar intra în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici