Fenomene extreme în România | Bilanţ IGSU: Şase copii din Sălaj evacuaţi. Zeci de acoperişuri distruse de grindină

Şase copii din Sălaj au fost evacuaţi în timpul furtunii de marţi, 93 de acoperişuri au fost distruse de grindină şi zeci de locuinţe, curţi, străzi şi beciuri au fost inundate, arată bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

1278 afișări
Imaginea articolului Fenomene extreme în România | Bilanţ IGSU: Şase copii din Sălaj evacuaţi. Zeci de acoperişuri distruse de grindină

Fenomene extreme în România | Bilanţ IGSU: Şase copii din Sălaj evacuaţi. Zeci de acoperişuri distruse de grindină

În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 48 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cantităţi de apă de până la 50 l/mp.

În contextul avertizărilor de vreme severă – cod portocaliu şi cod roşu, au fost transmise mesaje de protecţie a populaţiei prin intermediul sistemului de avertizare Ro-Alert în judeţele Alba, Dolj, Maramureş şi Sălaj.

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 28 localităţi din judeţele Bihor, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Maramureş şi Sălaj.

Pompierii militari, sprijiniţi de autorităţile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 41 locuinţe, 108 curţi şi beciuri, dar şi de pe 12 străzi. Potrivit primelor estimări, din cauza căderilor de grindină, au fost afectate 93 acoperişuri de case, 10 acoperişuri de bloc, 2 acoperişuri de instituţii publice, 255 autovehicule şi 204 copaci. Totodată, în localitatea Şimleu Silvanei din judeţul Sălaj, din cauza apei infiltrate în locuinţă, s-a dispus măsura preventivă de evacuare a 6 copii, aceştia fiind trimişi temporar la rude.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 2 drumuri naţionale (DN 1 şi DN 66A) şi pe un drum judeţean (DJ 108D).

Miercuri dimineaţă mai erau în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în judeţele Hunedoara şi Sălaj. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici