Fenomene meteo extreme: Viituri şi inundaţii în zeci localităţi, în ultimele 24 de ore/ Drumuri şi podeţe, puternic avariate de ploi

Viituri şi inundaţii locale au avut loc, în ultimele 24 de ore, în 34 de localităţi din judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava, anunţă IGSU.

1058 afișări
Imaginea articolului Fenomene meteo extreme: Viituri şi inundaţii în zeci localităţi, în ultimele 24 de ore/ Drumuri şi podeţe, puternic avariate de ploi

Pagube produse de fenomenele meteo extreme: Viituri şi inundaţii în zeci localităţi, în ultimele 24 de ore

Potrivit IGSU, precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 34 de localităţi din judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava.

Misiunile de înlăturare a efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice s-au desfăşurat neîncetat, pompierii intervenind în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din 205 curţi, 63 de subsoluri/beciuri şi 40 de locuinţe, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.

Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Bihor, unde, din cauza nivelului crescut al apei, mai multe persoane s-au adăpostit în autoturism sau în podul casei. Astfel, în localitatea Vârciorog au fost salvaţi un adult care se afla pe stradă în momentul manifestării viiturii, precum şi un copil aflat într-un autoturism, iar în localitatea Hotar trei persoane adăpostite în locuinţă au fost evacuate de pompieri.

Totodată, în localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş se acţionează cu utilaje ale autorităţilor locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parţial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.

De asemenea, din cauza apei acumulate şi a aluviunilor depuse pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naţionale (DN1/BH, DN 1F/SJ, DN 28/IS şi DN 1F/SJ) şi 1 drum judeţean (DJ 191D/SJ), iar pe 1 drum naţional (DN 24C/IS) circulaţia rutieră este întreruptă.

Circulaţia feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 606 între localităţile Paşcani şi Ruginoasa.

Vineri dimineaţă mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţul Iaşi şi Maramureş. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice imediate COD PORTOCALIU, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative.

 

Salvamont: Drumul forestier care leagă Slănic Moldova de Poiana Sărată, puternic afectat de ploi

 

Salvamont Bacău avertizează că drumul forestier care leagă Slănic Moldova de Poiana Sărată este puternic afectat de ploi şi pe el se poate intra doar cu maşini pregătite corespunzător. „Salvamontul are altă menire decât cea de a tracta maşini blocate în noroi”, anunţă salvamontiştii.

„Se înmulţesc solicitările către Salvamont Bacău pentru intervenţii pe drumul forestier care leagă Slănic Moldova de Poiana Sărată. Mulţi şoferi vor să ajungă pe un drum mai scurt în aceste localităţi şi nu ţin cont că acest drum este neamenajat, puternic afectat de ploile abundente din ultima perioadă, şi, inevitabil, rămân cu maşinile în noroi. Salvatorii montani nu spun niciodatp NU atunci când cineva are nevoie de ajutor”, susţine Salvamont Bacău.

Salvamontiştii îi roagă pe cei care vor să intre cu maşina pe un drum forestier să nu o facă dacă nu au o maşină pregătită corespunzător pentru astfel de drumuri.

„Salvamontul are altă menire decât cea de a tracta maşini blocate în noroi, aceea de a salva persoane accidentate în zona montană. Nu ne permitem să ne irosim resursele inutil”, adaugă Salvamont Bacău.

Sute de locuitori dintr-un sat din Vrancea, izolaţi după ce podeţul de acces a fost rupt de viitură

 

Sute de locuitori din satul Voloşcani, comuna Vidra, judeţul Vrancea, au rămas izolaţi după ce podeţul care făcea legătura cu reţeaua de drumuri judeţene a fost distrus de o viitură. Incidentul s-a produs noaptea trecută din cauza ploilor torenţiale şi a acumulărilor de apăde pe versanţi.

Satul Voloşcani din comuna Vidra are aproximativ 250 de locuitori, iar legătura cu restul comunei se face pe drumul DC77. Din cauza ploilor puternice, podul din tuburi de beton s-a rupt, satul fiind
complet izolat.

Ca urmare, vineri zeci de locuitori nu au putut ajunge la serviciu, iar copiii au lipsit de la şcoală.

Surse din rândul autorităţilor i-au spus corespondentului MEDIAFAX că vineri dimineaţă la faţa locului s-au deplasat mai multe echipe de specialişti de la Drumuri şi Poduri, dar şi reprezentanţi ai
Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean. Autorităţile încearcă să găsească o soluţie provizorie pentru a le permite locuitorilor să iasă din comunitate.

Podeţul din tuburi de beton din comuna Vidra era degradat de mult timp şi avea nevoie de reparaţii. De asemenea, autorităţile au promis că vor construi un pod nou, au semnat un contract de finanţare, dar lucrările au fost amânate de mai multe ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici