Finanţatorii Prima Casă îşi vor asuma responsabilitatea dacă depăşesc plafonul alocat de Ministerul Finanţelor

Băncile eligibile participante la Programul Prima Casă nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, iar în cazul nerespectării prevederii, bancile trebuie să-şi asume responsabilitatea

1073 afișări
Imaginea articolului Finanţatorii Prima Casă îşi vor asuma responsabilitatea dacă depăşesc plafonul alocat de Ministerul Finanţelor

Finanţatorii Prima Casă îşi vor asuma responsabilitatea dacă depăşesc plafonul alocat de Ministerul Finanţelor

Decizia a fost luată, miercuri, în şedinţa Executivului, în ideea "responzabilizării" băncilor participante la program, a explicat Dragu.

"Finanţatorii eligibili participanţi în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului", a anunţat Anca Dragu.

Ea a adăugat că Ministerul Finanţelor a introdus aceste prevederi în Hotărârea de Guvern prin care s-a crescut plafonul alocat programului pentru a preîntâmpina situaţia în care băncile ar prelua cereri de credit care ar duce la depăşirea plafonului alocat.

Referitor la Programul Prima casă, ministrul a anunţat că din 2009, anul lansării sale, şi până în prezent au fost acordate peste 170.000 de garanţii, reprezentând un volum de garantare de 15 miliarde de lei, aferent la finanţări de aproximativ 30 de miliarde de lei.

Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.

  1. "Este un program de succes deoarece rata de neplată în cadrul Programului Prima casă este de 0,34% din totalul creditelor acordate", a concluzionat Dragu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici