Firma din Blaj a cumpărat carne de la una din Bucureşti-Ilfov şi a revândut-o acesteia

Prefectul de Alba spune că firma din Blaj anchetată în scandalul cărnii de cal ar fi cumpărat 400 de kilograme de carne en gros de la o societate din Bucureşti-Ilfov, care urma să expire în câteva luni, şi a revândut-o aceleiaşi firme en detail, trecând pe etichete o altă dată de valabilitate.

352 afișări
Imaginea articolului Firma din Blaj a cumpărat carne de la una din Bucureşti-Ilfov şi a revândut-o acesteia

Firma din Blaj a cumpărat carne de la una din Bucureşti-Ilfov şi a revândut-o acesteia (Imagine: Shutterstock)

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că o parte din cantitate de carne care a fost cumpărată de firma din Blaj şi despre care există suspiciuni că este de cal, respectiv peste 400 de kilograme, a fost achiziţionată în primăvara anului 2012 şi urma să expire la începutul lunii octombrie.

Feneşer a spus că reprezentanţii firmei au înlocuit etichetele pachetelor de carne cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o altă marcă de identificare, a altui furnizor, şi o alta dată de valabilitate.

"O parte din carnea recepţionată de către societatea în cauză a fost etichetată cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, etichetarea făcându-se la societatea din Blaj. Pe etichete era trecută o altă marcă de identificare, a unui alt furnizor, şi o altă dată de valabilitate. Din verificări s-a constatat că mai avea o valabilitate de maxim 15-20 de zile, iar prin această etichetare, valabilitatea cărnii a fost prelungită cu câteva luni", a explicat Feneşer.

Potrivit sursei citate, carnea de la societatea din Blaj ar fi fost cumpărată en gros de la o societate din zona Bucureşti-Ilfov, apoi revândută en detail aceleiaşi societăţi, peste câteva luni, cu un preţ mai mare cu un leu pentru un kilogram.

Prefectul de Alba a afirmat că, în urma analizei evidenţelor contabile ale firmei din Blaj, s-a stabilit că aceasta a achiziţionat carne din Bucureşti, Braşov şi Botoşani, însă doar cantitatea de carne provenită din Bucureşti este cu suspiciuni.

Feneşer a explicat că încă nu au fost clarificate toate detaliile privind traseul mărfii, însă instituţiile care desfăşoară controale în acest caz au descoperit că reprezentanţii firmei din Blaj au falsificat etichetele cărnii şi au trecut codul unei societăţi din Braşov ca şi furnizor, însă aceasta nu livrase niciun produs.

"Se pare că era o firmă cu o activitate mai puţin vizibilă. Nu făcea export. Erau mici en-grosişti. Această societate din Blaj e clar că a încălcat legea etichetând pachetele. E clar că acea carne s-a vândut la depozitul din zona Bucureşti, iar de acolo a plecat în mai multe locuri", a spus Feneşer.

Potrivit prefectului de Alba, firmei din Blaj i se va retrage cu siguranţă autorizaţia dacă se confirmă acuzaţiile care se aduc reprezentanţilor acesteia.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, Mircea Miclea, a declarat, vineri, că firma din Blaj fusese verificată chiar cu o zi înainte ca scandalul legat de carnea de cal să izbucnească la nivel naţional.

"Cu o zi înainte, colegii mei au făcut o evaluare a unităţii respective, dar, din cauza faptului că ei îşi confecţionau aceste etichete proprii, colegii mei nu aveau de unde să ştie că acestea sunt false sau nu. Efectiv ne-au indus în eroare", a spus Miclea.

Potrivit acestuia, firma din Blaj a vândut carnea la firma din zona Bucureşti, iar de acolo a fost distribuită la mai multe unităţi de alimentaţie publică din Bucureşti şi din Sibiu.

"O unitate din judeţul Sibiu este pe lista de distribuţie a societăţii din lotul incrimat. Se fac cercetări acolo, ce profil de activitate are. Firma din Sibiu a cumpărat o cantitate mică de carne, de circa 12 kilograme. De regulă, acest depozit din Bucureşti revindea în cantităţi mici în cantine, restaurante. Lista de distribuţie de la depozitul din Bucureşti are peste 10 beneficiari, cu cantităţi mici, între 2 şi 12 kilograme", a spus Miclea.

Întrebat ce se întâmplă în acest moment cu firma din Blaj, Mircea Miclea a răspuns că aceasta nu funcţionează în prezent şi sunt aşteptate rezultatele analizelor probelor prelevate din carnea găsită la aceasta şi în funcţie de ele ar putea fi luată măsura interzicerii activităţii.

"În funcţie de rezultatele finale vom decide măsurile care se impun, pe lângă amenda administrativă, eu am propus şi emiterea unor ordonanţe de interzicere a activităţii acestei societăţi", a spus Miclea.

Societatea din Blaj care ar fi livrat carne de cal etichetată ca fiind de vită, Ady Salve, a fost înfiinţată în anul 2001.

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice, societatea are ca profil Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), are opt angajaţi şi a avut în 2011 o cifră de afaceri de 2.168.790 de lei şi un profit de circa 100.000 de lei.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ady Salve îi are ca asociaţi pe Adrian Ioica, cu 80 la sută din capitalul social, care este şi administratorul societăţii, şi pe Alina Simona Ioica, cu 20 la sută.

Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima o poziţie privind acest caz.

Carnea de cal etichetată drept "vrăbioară de vită" a fost descoperită recent în depozitul din judeţul Ilfov al firmei Ara Meat Center de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme.

Directorul firmei care deţine depozitul din Ilfov, Georgios Ladopoulos, spunea că nu a ştiut nimic despre natura cărnii pe care a livrat-o şi care era etichetată drept "vrăbioară de vită".

Ladopoulus a explicat că a avut pe stoc 212 kilograme de vrăbioară, provenite de la firma Ady Salve din Blaj, dintre care o parte a fost livrată către şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food.

El a adăugat că, în acest moment, în depozit există pe stoc încă aproximativ 300 de kilograme de carne provenită de la societatea Ady Salve, etichetată drept "antricot şi pulpă de vită".

Totodată, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, declara, joi, că reprezentanţii firmei Ady Salve Blaj care ar fi distribuit carne de cal etichetată ca fiind de vită riscă până la şapte ani de închisoare dacă se va dovedi acest lucru.

"Inspectorii DSVSA au făcut un control la societatea Ady Salve Blaj, unde s-a constatat existenţa unei cantităţi de peste 600 kilograme de carne de vită de opt sortimente. În urma verificărilor au fost prelevate probe de la aceste cantităţi. S-a luat măsura sechestrului acestei cantităţi pe perioada verificărilor şi până la momentul în care vor sosi rezultatele de la institutul abilitat", spunea Feneşer.

El a precizat că firma Ady Salve Blaj a cumpărat diferite cantităţi de carne de la Bucureşti, Botoşani şi Braşov. Carnea achiziţionată era sub formă de pachete mai mari, de vracuri, iar pe acestea era trecută o singură etichetă.

"Ei, în momentul în care au cumpărat, ştiau că nu au voie să o vândă decât en gros. Au vândut-o, se pare, en-detail. Legea nu este permisivă, pentru că stipulează ca fiecare pachet de carne să fie etichetat separat. Ei au fabricat nişte etichete, au lipit pe pungile de carne, după care au înstrăinat-o. Se pare că la Bucureşti au fost descoperite câteva pachete cu provenienţă Blaj în care nu era carne de vită, era carne de cal", a mai spus Feneşer.

DSVSA Alba a confiscat întreaga cantitate de carne găsită în depozitele societăţii, peste 757 de kilograme, urmând să decidă ce va face cu aceasta după ce va primi buletinele cu rezultatele analizelor.

Şeful Poliţiei Judeţene Alba, chestorul Nicolae Căbulea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că administratorul societăţii din Blaj care ar fi vândut carne de cal etichetată drept vită este cercetat penal pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, faptă pentru care riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

El a afirmat că în acest caz încă se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator asupra probelor prelevate din carnea găsită la firma din Blaj, care au fost trimise la un laborator specializat din Bucureşti.

Întrebat dacă mai sunt cercetate şi alte persoane în acest caz, Căbulea a răspuns că nu poate confirma acest lucru în momentul de faţă, pe motiv că ancheta este în curs.

La rândul său, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că rezultatele analizelor de laborator vor fi primite cel mai probabil sâmbătă, precizând că în funcţie de acestea vor fi dispuse sancţiuni pentru societatea din Blaj.

El a spus că în urma controalelor coordonate de ANSVSA au fost descoperite în Bucureşti pachete de trei-cinci, până la 12 kilograme de carne etichetată ca vită, dar care era de cal.

Feneşer a afirmat că, în urma verificărilor, s-a ajuns la societatea din Blaj care a distribuit această carne.

Potrivit acestuia, se presupune că, în total, aproximativ 300 de kilograme de carne etichetată ca vită, dar pentru care există suspiciuni că ar fi de cal, au ajuns pe piaţă, această cantitate fiind dedusă în urma analizei evidenţelor contabile ale firmei.

El a explicat că firma din Blaj s-a aprovizionat cu aproximativ o mie de kilograme de carne, iar în prezent circa 700 de kilograme de carne au fost descoperite în depozitele acesteia.

La jumătatea lunii ianuarie, autorităţile irlandeze au depistat carne de cal în produse congelate care ar fi trebuit să conţină vită, comercializate în Marea Britanie şi Irlanda. Furnizorul cărnii pentru aceste produse, compania franceză Spanghero, a indicat că a luat carnea din două abatoare din România - Doly Com din Botoşani şi CarmOlimp din Braşov.

Verificările desfăşurate de autorităţile Române au arătat că, din cele două abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodată, ancheta din Franţa a relevat că societatea Spanghero se face vinovată de schimbarea etichetelor.

Între timp, a fost descoperită carne de cal în produse ce trebuiau să conţină vită, conform etichetării, în întreaga Europă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici