Firmele nu au voie să-şi concedieze angajaţii, invocând pandemia. Există, însă, şi excepţii

  • Firmele care vor să îşi concediezii angajaţii invocând pandemia nu au voie să facă acest lucru.
  • Şerban este avocat şi spune că o astfel de măsură este abuzivă şi nelegală.
  • Angajaţii pot fi concediaţi numai dacă a scăzut volumul de muncă sau dacă s-a desfiinţat un departament întreg.
625 afișări
Imaginea articolului Firmele nu au voie să-şi concedieze angajaţii, invocând pandemia. Există, însă, şi excepţii

Firmele nu au voie să-şi concedieze angajaţii, invocând pandemia. Există, însă, şi excepţii

Concedierea personalului pe motivul pandemiei este ilegală. Instanţele pot obliga reintegrarea şi despăgubiri egale cu salariile indexate.
 
Într-adevăr, angajatorii pot concedia din personal dacă volumul de muncă a scăzut sau un anumit post devine irelevant.
 
Înainte de pandemie, HoReCa avea 400.000 de angajaţi, acum sunt 280.000. Industria ospitalităţii a fost greu lovită de pandemie.
 
„Ştim cu toţii că de foarte multe ori se fac foarte multe abuzuri în ceea ce priveşte modul în care oamnii sunt angajaţi. Sunt anumiţi angajatori care caută într-adevăr tot felul de motive doar de a scăpa de cineva. Nu poţi concedia pe cineva strict motivat de faptul că există o pandemie. E un abuz fără discuţie, acel angajat te poate da în judecată fără nici o problemă şi poate câştiga”, a spus Şerban Leonard, avocat.
 
Pe de altă parte, Cătălin Poenariu este antreprenor în domeniul HoReCa, un domeniu greu încercat de pandemie. El a reuşit să nu-şi piardă oamenii, în condiţiile în care în industrie, din 400.000 de angajaţi, acum mai sunt 280.000, însă i-a fost şi lui greu. Iată cum a reuşit să-şi păstreze salariaţii.
 
„Am investit în oamenii ăştia înainte de pandemie. Eu am investit în personalul meu fără să ştiu că pandemia va veni. Am vrut să-mi construiesc un personal loial. Eu am încercat să investesc foarte mult în personal. Să ascult nevoile lor, să-i ajut dacă au nevoie să fim prieteni, nu doar să mă folosesc de ei şi când obosesc sau când nu mai dau randament să-i schimb. Întodeauna, bussiness-urile mari au fost de succes atunci când managerul s-a implicat personal în tot ceea ce face”, a afirmat Cătălin Poenariu, antreprenor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici