Fişa medicală a unui sistem bolnav: Spitalul de Arşi

Infecţii intraspitaliceşti, dezinfectaţi diluaţi, un caz de transfuzie greşită de sânge, pacient cu răni infectate cu larve, resurse limitate şi medici acuzaţi că luau mită pentru operaţii estetice. Sunt problemele care au afectat, în ultimii ani, buna funcţionare a Spitalului de Arşi din Bucureşti.

3172 afișări
Imaginea articolului Fişa medicală a unui sistem bolnav: Spitalul de Arşi

Fişa medicală a unui sistem bolnav: Spitalul de Arşi

Pacientul cu rana infectată de larve este ultimul caz descoperit într-un şir lung de probleme cu care se confruntă, de câţiva ani, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Pe site-ul tolo.ro au apărut, joi, imagini cu un pacient pe rănile căruia se aflau larve, iar filmuleţul a fost făcut chiar de un medic al spitalului care a vrut să arate ce se întâmplă acolo.

Dezvăluirea vine la doar o zi după ce ziarul Puterea a publicat o anchetă privind o pacientă care a murit după o transfuzie greşită de sânge. În ambele cazuri Ministerul Sănătăţii şi organele de cercetare penală au demarat anchete.

Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii de două luni, a declarat joi că a luat la cunoştinţă de la începutul mandatului problemele cu care se confruntă Spitalul de Arsuri, când a vizitat unitatea medicală după o explozie de la Valea Cascadelor din Bucureşti, în urma căreia mai multe persoane au fost rănite.

„În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo în spital, împreună cu doi consilieri ai mei, ambii medici. Am văzut condiţiile din spital, iar unul dintre consilierii mei, doctorul Cătălin Cârstoveanu, a petrecut o noapte acolo împreună cu două asistente de la Marie Curie, pentru a ajuta personalul de la Spitalul de Arşi în a îngriji pacienţii care erau acolo, pentru a face un raport pentru mine. Raportul reliefează o situaţia care nu este mai puţin gravă decât ceea ce aţi văzut astăzi de dimineaţă”, a declarat Voiculescu.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi nu a ocolit nici Spitalul de Arsuri, care a avut contracte încheiate cu firma Hexi Pharma, cercetată într-unul dintre cele mai mari dosare de după Revoluţie privind comercializarea de produse diluate în unităţi medicale. Un dosar al cărui prejudiciu se ridică la 70 de milioane de lei, a anunţat joi procurorul general Augustin Lazăr. Situaţia este însă cu atât mai gravă la Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, având în vedere rănile cu care se confruntă pacienţii ajunşi aici.

Iar un test pe care clinica l-a picat a fost tratarea răniţilor de la Colectiv. În urma tragediei, medicul Adrian Stănculea de la Spitalul de Arşi declara "Sunt trei pacienţi decedaţi, fiecare medic curant a anunţat familia, nu era să se ascundă infecţia".

Întrebat dacă cei trei mai erau în viaţă dacă nu făceau infecţii nosocomiale, Stănculea a spus că nu poate face o astfel de declaraţie, pentru că leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe.

Ce ar face acum sistemul românesc în situaţia unei tragedii similare cu cea de la Colectiv? Răspunsul l-a dat chiar noul ministru “le-am duce (nr.r victimele) în străinătate. Secţia de Arşi de la Floreasca are toate cele 6 paturi ocupate. Nu avem capacitatea dacă vin 5 pacienţi în plus, e o problemă gravă, inacceptabil ca ţară”.

Pe 11 iulie 2014, douăzeci de cadre medicale, între care directorul Spitalului de Arşi din Capitală, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în dosarul operaţiilor estetice. Este vorba de Managerul Spitalului de Arşi de la vremea aceea, Vitalie Stan, şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi medicul Elena Cristina Isac, dar şi alţi şase medici.

Potrivit anchetatorilor, doctorii făceau operaţii estetice la Spitalul de Arşi pe care le raportau drept alt tip de intervenţii la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) pentru a fi decontate.

“Situaţia în care suntem acum este rezultatul lipsei de viziune, al lipsei de acţiune asupra acestui spital. (...) Măsurile pe care le avem în vedere una deja am sugerat-o şi este în fruntea listei mele de priorităţi - este relocarea spitalului, măsuri intermediare sunt o mulţime- inspecţii, controale, amenzi, şi sigur ajutorarea spitalului cu orice fel de investiţie este nevoie”, a anunţat Vlad Voiculescu, după cele mai recente probleme semnalate.

În plus, inspectorii Inspecţiei Sanitare au decis suspendarea activităţii pe Secţia de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul spitalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici