Fitch: Autorităţile locale din România sunt încă puternic centralizate

Autorităţile locale din România sunt încă puternic centralizate, deşi aderarea la UE, alături de unele schimbări legislative operate în ultimii doi ani ar putea contribui semnificativ la descentralizarea eficientă şi efectivă a acestora, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

1 afișare
Imaginea articolului Fitch: Autorităţile locale din România sunt încă puternic centralizate

Fitch: Autorităţile locale din România sunt încă puternic centralizate

"Autorităţile locale din România au cunoscut schimbări semnificative în ultimii 10-15 ani, devenind mai răspunzătoare faţă de propriul electorat. Totuşi, numărul ridicat de reglementări care afectează cadrul instituţionale şi frecvenţa cu care legislaţia a fost amendată, înlocuită sau aborgată a reprezentat un obstacol major în calea corelării veniturilor şi a cheltuielilor între autorităţile situate pe diferite trepte", se arată într-un raport al Fitch.

Analiştii notează că implicarea autorităţilor centrale în activităţile locale rămâne semnificativă.

Acest lucru limitează flexibilitatea financiară a autorităţilor locale, statul controlând cea mai mare parte a veniturilor şi cheltuielilor, se spune într-un comunicat al Fitch.

Cheltuielile de capital din domenii precum transporturile, infrastructura, managementul deşeurilor, apelor uzate şi energiei şi renovarea urbană, efectuate de autorităţile locale, au fost deficiente şi neglijate pentru mai mulţi ani, în pofida asistenţei financiare oferite de instituţii precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici