Fiul lui Sorin Ovidiu Bălan, judecat pentru evaziune fiscală de un milion de euro

Fiul fostului realizator TV Sorin Ovidiu Bălan a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, el fiind acuzat de procurorii Tribunalului Bucureşti că ar fi prejudiciat statul cu aproximativ un milion de euro, prin neplătirea contribuţiilor pentru 1.105 angajaţi, arată Parchetul Capitalei.

1599 afișări
Imaginea articolului Fiul lui Sorin Ovidiu Bălan, judecat pentru evaziune fiscală de un milion de euro

Fiul lui Sorin Ovidiu Bălan, judecat pentru evaziune fiscală de un milion de euro (Imagine: Shutterstock)

Alături de Alexandru Ion Bălan, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată mama acestuia, Eufrosina Bălan, şi Madălina Gabriela Bălan.

Potrivit procurorilor, între 2009 şi 2012, Alexandru Bălan, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale care presta servicii de pază, s-a folosit de 1.105 persoane, care au muncit la negru şi au fost plătiţi prin mai multe metode. Astfel, în cazul a 588 de persoane, nu au fost încheiate contracte individuale de muncă şi, în consecinţă, fiul fostului realizator TV nu a înregistrat în evidenţa contabilă aceste contracte şi nu a întocmit şi depus declaraţiile fiscale privind impozitele şi contribuţiile la CAS, CASS sau şomaj.

De asemenea, pentru 305 persoane, au fost încheiate formal contracte de muncă, care însă nu au fost raportate sau declarate Inspectoratului Teritorial de Muncă, astfel încât nu au fost plătite impozitele şi contribuţiile la stat pentru acestea.

Potrivit anchetatorilor, în cazul a 212 persoane, au fost încheiate contracte, însă "în cuprinsul acestora s-a înscris un salariu mult mai mic decât cel plătit, în realitate, persoanei remunerate, contracte care - în această configuraţie (nereală) – au fost raportate/declarate Inspectoratului Teritorial de Muncă şi înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii stând totodată la baza întocmirii şi depunerii declaraţiilor fiscale privind impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursa (CAS, CASS, şomaj şi impozit pe veniturile din salarii) şi respectiv contribuţiile angajatorului (CAS-angajator, CASS-angajator, şomaj angajator, fond de risc, fond de garantare etc.), precum şi la baza stabilirii şi plăţii (diminuate) acestor obligaţii fiscale - prejudiciindu-se bugetul de stat cu diferenţa dintre obligaţia fiscală (reală) aferentă sumelor efectiv plătite persoanelor folosite la muncă şi obligaţia fiscală (diminuată) aferentă cuantumului salariilor cuprinse în contractele individuale de muncă încheiate".

În urma neresepectării dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte angajarea acestor persoane, Alexandru Bălan a prejudiciat statul cu peste trei milioane de lei, arată procurorii, în rechizitoriu.

"În vederea remunerării persoanelor primite şi folosite la muncă, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru efectuarea serviciilor de pază a obiectivelor contractate în numele societăţii administrate şi a operării acestor plăţi prin casieria acestei societăţi, în perioada 2009 - 2012, inculpatul Bălan Alexandru Ion – cu complicitatea inculpatelor Bălan Madălina Gabriela şi Eufrosina Bălan – a întocmit/emis şi înregistrat în mod succesiv în evidenţa contabilă a societăţii un număr de 1.737 facturi (fiecare cu valoare de cel mult 5.000 lei), în valoare totală de 6.811.860,05 lei, care atestau efectuarea unor operaţiuni fictive de achiziţie de la mai multe societăţi comerciale, sustrăgăndu-se totodată şi de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea fraudulosă a TVA-ului aferent operaţiunilor fictive de achiziţie şi cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 1.581.617,72 lei, reprezentând TVA", explică procurorii de la Parchetul Capitalei.

Pentru a recupera prejudiciul adus la bugetul de stat, de peste un milion de euro, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

În acest dosar, Alexandru Bălan şi Madălina Gabriela Bălan, administratorul şi, respectiv, contabila firmei de pază ASG Security Logistic, au fost arestaţi preventiv în iulie 2013 şi eliberaţi ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici