Flutur: S-a reuşit scăderea debitelor râurilor Siret şi Suceava cu un sfert, în ultimele ore

Debitele râurilor Siret şi Suceava au scăzut cu un sfert în ultimele ore, în urma manevrelor de micşorare a volumului de apă deversată la acumulările de la Rogojeşti şi Bucecea, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

31 afișări
Imaginea articolului Flutur: S-a reuşit scăderea debitelor râurilor Siret şi Suceava cu un sfert, în ultimele ore

Flutur: S-a reuşit scăderea debitelor râurilor Siret şi Suceava cu un sfert, în ultimele ore (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat corespondentului MEDIAFAX că debitele râurilor Siret şi Suceava au scăzut cu aproximativ un sfert în ultimele ore.

Astfel, potrivit lui Flutur, debitul râului Siret a scăzut de la 1.125 de mc/s la 830 de mc/s, iar cel al râului Suceava de la 883 de mc/s la 626 mc/s.

El a spus că scăderea debitelor s-a realizat în urma unor manevre de micşorare a volumului de apă deversat în aval şi că în acest fel ar putea să fie evitată întâlnirea vârfurilor de viitură ale celor două cursuri de apă, la confluenţa lor.

Flutur a menţionat că se menţine decizia de evacuare a persoanelor din zonele inundabile ale Siretului până când pericolul va trece.

Marţi seară, în judeţele Suceava, Neamţ şi Iaşi a fost instituită stare de alertă.

Debitul Siretului ar urma să ajungă, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi dimineaţă, creşterea fiind generată de intrarea pe cursul românesc a unui vârf de viitură venind dinspre Ucraina.

Hidrologii au instituit, marţi, cod roşu pe mai multe sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna, având în vedere prognoza meteorologică şi nivelul apei din sol, noua avertizare fiind valabilă până miercuri.

Judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui sunt, până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de ploi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici