Fluviul Dunărea, peste cotele de inundaţii la staţiile Calafat şi Bechet

Debitul fluviului Dunărea era marţi dimineaţa peste cotele de inundaţii la staţiile Calafat şi Bechet, Administraţia Naţională "Apele Române" informând că nu s-au înregistrat pagube şi că nu sunt obiective şi localităţi afectate.

270 afișări
Imaginea articolului Fluviul Dunărea, peste cotele de inundaţii la staţiile Calafat şi Bechet

Fluviul Dunărea, peste cotele de inundaţii la staţiile Calafat şi Bechet (Imagine: Mediafax Foto)

Marţi, la ora 6.00, fluviul Dunărea se situa peste cotele de inundaţii, la staţia hidrometrică Calafat (cu 2 cm peste CI), cu un debit de 10.730 mc/s, tendinţa fiind în scădere, şi la staţia hidrometrică Bechet (cu 9 cm peste CI), cu un debit de 10.600 mc/s, tendinţa fiind în creştere. De asemenea, tot marţi, în judeţul Mehedinţi, la staţia Gruia, fluviul Dunărea înregistra la staţia hidrometrică Gruia un debit de 10.162 mc/s, situându-se cu 20 cm peste cotele de atenţie, precizează sursa citată.

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi marţi în creştere, situându-se la valoarea de 10.800 mc/s, urmând ca, în perioada 13 ianuarie-17 ianuarie, să ajungă la valoarea de 11.200 mc/s, fiind relativ staţionar în data de 18 ianuarie, şi apoi în uşoară scădere până la valoarea de 11.100 mc/s la sfârşitul intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri , fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" estimează faptul că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 12500 mc/s-13000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe. Conform prognozei INHGA, debitul maxim al Dunării va fi de 11.200 mc/s.

Ca urmare a reactualizării Avertizării hidrologice emise de INHGA, dispeceratele unităţilor teritoriale ale administraţiei Apele Române au avertizat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, din arealul vizat, care, la rândul lor, au înştiinţat populaţia din zonă, asupra riscului de inundaţii. De asemenea, dispeceratele Direcţiilor (şi cele ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor) riverane Dunării continuă monitorizarea nivelurilor şi a debitelor fluviului Dunărea.

Echipele Apelor Române sunt pregătite cu mijloace, materiale şi formaţiuni operative pentru sprijinirea Comitetelor Locale, în vederea intervenţie în secţiunile critice, dacă va fi cazul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici