FNSA cere abrogarea interdicţiei de a acorda tichete cadou

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) cere Guvernului abrogarea articolului care prevede interzicerea acordării tichetelor cadou angajaţilor din instituţiile publice, apreciind că acesta încalcă principiul descentralizării financiare şi administrative.

78 afișări
Imaginea articolului FNSA cere abrogarea interdicţiei de a acorda tichete cadou

FNSA cere abrogarea interdicţiei de a acorda tichete cadou (Imagine: www.protv.ro)

FNSA dezaprobă, într-un comunicat de presă, conţinutul articolului 24 al Ordonanţei de Guvern 37/2008 prin care personalul angajat în instituţiile publice nu mai poate beneficia de tichete cadou, publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

"Suntem surprinşi de faptul că, după aproape patru ani de guvernare a României, prim-ministrul şi cabinetul său, în loc să-şi etaleze performanţele economice la sfârşit de mandat, vin cu măsuri restrictive şi contradictorii, creând confuzie şi discordie între salariaţi", se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii federaţiei susţin că, prin prevederile articolului menţionat, Guvernul creează un tratament discriminatoriu între salariaţii din instituţiile publice şi cei din sistemul privat şi încalcă principiul descentralizării financiare şi administrative al autorităţilor locale, impus de Constituţia României şi de Legea descentralizării 339/2004.

Ca urmare, reprezentanţii federaţiei solicită Guvernului "abrogarea articolului 24 din OUG 37/2008 în procedură de urgenţă", respectarea Constituţiei României, a legilor emise de Parlament, dar şi asumarea obligaţiilor impuse de lege.

Şi Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (FNS "Pro.Asist") protestează faţă de prevederile ordonanţei de Guvern şi acuză Executivul că tergiversează promovarea unui sistem de salarizare unitar în sistemul bugetar.

"În locul reglementării unui sistem unitar de salarizare, se continuă practica adoptării unor acte normative care vizează suspendarea sau limitarea unor drepturi (exemplu: tichete cadou acordate salariaţilor cu ocazia unor evenimente deosebite), măsuri care accentuează dezordinea şi inechităţile din sistem. Aşa cum este practicată în momentul de faţă, politica salarială în sectorul bugetar este o sursă continuă de încurajare a corupţiei şi de generare a conflictelor de muncă", susţin membrii FNS "Pro.Asist" într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii federaţiei spun şi că vor susţine toate acţiunile de protest faţă de promulgarea ordonanţei Guvernului care vor fi anunţate ulterior.

Şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a anunţat, marţi, că protestează faţă de decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor pentru bugetari şi a acuzat Executivul că, prin această decizie, loveşte în personalul bugetar şi în special în cel din învăţământ.

Potrivit Ordonanţei 37/2008, nu mai au voie să acorde tichete cadou angajaţilor autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii.

Toţi profesorii din Bucureşti au beneficiat, până în prezent, de aceste tichete cadou, iar la nivel naţional 30-40% din instituţiile de învăţământ acordau astfel de tichete, declara marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici