Documentul realizat de un consorțiu de organizații internaționale evidențiază o situație alarmantă: aproape un sfert din populația analizată în 53 din cele 65 de țări monitorizate suferă de foame acută. Numărul reprezintă o creștere de la 281,6 milioane în 2023, notează AFP.
Mai grav, persoanele aflate în pragul foametei au ajuns la 1,9 milioane, mai mult decât dublul față de anul precedent.
Un observator al securității alimentare a avertizat recent că Gaza se află într-un „risc critic de foamete” după blocada ajutorului umanitar israelian.
„Foametea și malnutriția se răspândesc mai repede decât capacitatea noastră de a reacționa”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniind că „o treime din totalul alimentelor produse se pierde sau se risipește”.
Cauzele principale ale crizei sunt conflictele și violența (afectând 140 milioane de persoane în 20 de țări), fenomenele meteorologice extreme (în 18 țări) și „șocurile economice” (în 15 țări).
Perspectivele pentru 2025 sunt pesimiste, finanțarea pentru sectorul alimentar umanitar urmând să scadă cu până la 45%. Administrația Trump a redus semnificativ cheltuielile pentru ajutorul extern, dar și alte țări și-au diminuat contribuțiile.
„Foamea în secolul XXI este de neacceptat. Nu putem răspunde la stomacurile goale cu mâinile goale și cu spatele întors”, a concluzionat Guterres.