Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din Sibiu

Cantităţi mari de peşte vor fi distruse după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din judeţul Sibiu. A fost instituită o zonă de protecţie de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.

1154 afișări
Imaginea articolului Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din Sibiu

Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din Sibiu

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat marţi măsuri pentru controlul septicemiei hemoragice virale la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploataţii nonprofesionale din localitatea Cârţişoara.

Boala a fost depistată în cadrul controalelor făcute în urma declarării aceleiaşi boli, la o altă păstrăvărie, tot din Cârţişoara.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente din păstrăvărie, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat.

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator, în direcţia depistării S.H.V. (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor se va face după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcţia SHV.

Măsurile se menţin până la închiderea focarului de boală.

Acesta este al doilea caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an în judeţul sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici