Video FOCUS: Bursa locurilor de muncă a adunat doar şomeri, nu şi angajaţi care vroiau salarii mai mari - VIDEO

Bursa locurilor de muncă din Capitală a adunat, vineri, doar şomeri care căutau orice, din disperarea de a găsi un loc de muncă, acceptând şi salarii mici, faţă de anii trecuţi când printre participanţi erau şi oameni care căutau să-şi schimbe locul de muncă sau salarii mai mari.

279 afișări

Peste 100 de persoane s-au adunat la Bursa locurilor de muncă înainte de deschiderea evenimentului, iar numărul celor care au reuşit să discute cu angajatorii a ajuns la aproape 3.000 numai în primele două ore.

Dacă în anii anteriori, pe lângă persoanele fără ocupaţie, mai erau şi angajaţi care doreau un salariu mai mare sau doar vroiau să-şi schimbe locul de muncă, la ediţia din acest an a Bursei generale, pretenţiile participanţilor s-au redus doar la a găsi un loc de muncă, pentru că aproape toţi erau şomeri.

"Sunt şomeră şi-mi caut loc de muncă. Nu contează în ce domeniu, caut orice", a declarat Elena Botezatu, de 44 de ani, precizând că a intrat în şomaj din august anul trecut.

De altfel, acesta este răspunsul pe care îl primeai indiferent de persoana căreia i te adresai, indiferent că erau proaspeţi absolvenţi sau oameni trecuţi de 50 de ani, cu zeci de ani de experienţă.

Elena Botezatu, care primeşte o indemnizaţie de şomaj de 519 lei, a afirmat că din luna august încearcă să-şi găsească un loc de muncă, însă fiecare angajator la care a apelat i-a recomandat să aştepte să fie contactată, fără ca acest lucru să se întâmple.

"Probabil că astea-s timpurile, condiţiile", spune femeia.

Dezarmaţi, unii nici nu mai cred în locurile de muncă vacante anunţate de angajatori. Ion Stanciu, de 52 de ani, este şomer din martie 2009 şi susţine că majoritatea angajatorilor care anunţă prin agenţiile de oocupare că fac angajări, nu pot fi contactaţi pentru că adresa indicată nu corespunde sau pentru că numărul de telefon este inexistent.

"Acolo unde, cu greu, am găsit un loc de muncă vacant mi s-a oferit un salariu mai mic sau egal cu şomajul", a declarat Ion Stanciu.

Luminiţa Gudron, de 33 de ani, a lucrat în confecţii şi de câteva luni este şomeră. Între timp a urmat un curs de recalificare profesională ca operator PC şi a venit la Bursa locurilor de muncă pentru a găsi un loc de muncă în acest domeniu.

"Sunt şomeră, dar vreau să-mi schimb domeniul, să lucrez ca operator PC. Am lucrat până acum pe salarii mici şi nu se mai poate. Acum, că am făcut acest curs, poate iau un salariu mai bun", a declarat şomera de 33 de ani.

Din cauza crizei de locuri de muncă, tinerii au renunţat la pretenţiile salariale, unii acceptând să lucreze pe salarii cu mult mai mici decât cele de până acum, alţii, proaspăt absolvenţi, acceptând orice salariu doar pentru a putea căpăta experienţă.

Ovidiu Bălan, de 28 de ani, are studii medii, dar a avut perioade în care venitul său era de 2.200 de lei.

"Am avut salarii atractive, dar de la o vreme tind să scadă", a declarat tânărul, precizând că acum ar accepta şi un salariu de 1.200 de lei.

Ştefania Gherghe a terminat facultatea anul trecut, specializarea contabilitate, însă nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă deoarece toţi angajatorii îi cer experienţă.

"Peste tot unde am fost la interviuri m-au respins pentru că nu am experienţă. De unde să am experienţă dacă abia am terminat studiile şi nimeni nu mă angajează?", a declarat tânăra.

Ea a precizat că ar fi dispusă să accepte orice salariu doar pentru a putea să dobândească experinţă.

De altfel, angajatorii profită de numărul mare de şomeri şi, atunci când fac angajări, salariile oferite sunt foarte mici.

"Avem oferte şi pentru studii medii şi pentru studii superioare. (...) Salariile oferite sunt cele prevăzute de lege pentru nivelul minim pe economie", a declarat Voni Matei, unul dintre angajatorii prezenţi la Bursa generală a locurilor de muncă.

Mihai Gorgan, reprezentantul unei firme de asigurări, a declarat că oamenii pe care îi caută vor lucra cu contract de mandat, vor avea un venit fix de 500 de lei, sau de 1.000 de lei în cazul managerilor, la care se vor adăuga comisioane în funcţie de contractele pe care reuşesc să le încheie.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat în cadrul Bursei de locuri de muncă de la Bucureşti, că este important, din punctul lui de vedere, faptul că angajatorii oferă posturi care necesită calificare profesională.

El a precizat că va cere ANOFM să verifice câte persoane, dintre cele care au participat la bursă, au fost angajate. Întrebat dacă unii angajatori ar putea participa la astfel de evenimente doar de formă sau pentru a-şi face o bază de date, Valentin Mocanu a negat acest lucru motivând că angajatorii nu şi-ar pierde timpul.

"Cred că ar putea fi vorba mai degrabă de o încercare de a găsi forţă de muncă foarte ieftină în situaţia în care există o presiune pe piaţa forţei de muncă", a declarat secretarul de stat.

Şi preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a remarcat că, faţă de anii anteriori, oferta angajatorilor cuprinde mai multe locuri de muncă care presupun calificare şi a apreciat că unele locuri de muncă, precum cele de sudor sau electromecanic, sunt mai bine remunerate decât în anii anteriori.

Material de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici