FOCUS: Pasaje pietonale din Bucureşti renovate cu milioane de lei, vandalizate şi transformate în depozite de gunoaie - FOTO, VIDEO

Mai multe pasaje pietonale din centrul Bucureştiului, în renovarea cărora Primăria Generală a investit milioane de lei în ultimii ani, au fost vandalizate şi arată chiar mai rău decât înainte de a fi modernizate, după ce în locul operelor de artă au apărut gunoaie, graffiti şi resturi de mâncare.

2618 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Pasaje pietonale din Bucureşti renovate cu milioane de lei, vandalizate şi transformate în depozite de gunoaie - FOTO, VIDEO

Pasaje pietonale renovate cu milioane de lei, vandalizate şi transformate în depozite de gunoaie - VIDEO

În anul 2012, Primăria Generală a Bucureştiului a finalizat renovarea pasajului pietonal subteran care face legătura între strada Lipscani şi biserica Sfântul Gheorghe Nou. Investiţia, în valoare de aproximativ două milioane de lei, a presupus instalarea unui nou sistem de iluminare, a unui sistem de monitorizare video, montarea a două ascensoare pentru persoanele cu dizabilităţi, amenajarea mai multor basoreliefuri reprezentând harta Imperiului Roman, harta Daciei precum şi montarea a 20 de machete, turnate in ipsos, care ilustrau scene de luptă din războaiele daco-romane sculptate pe Columna lui Traian.

După doar patru ani însă, în Pasajul Latin nu se mai găsesc decât basoreliefurile împăratului Traian şi regelui Decebal, ambele vandalizate. Pereţii sunt plini de mâzgălituri şi graffiti de la un capăt la altul, iar toate machetele şi ramele luminoase au dispărut. În locul acestora, trecătorii se uită acum la gunoaie.

Neoanele care luminau pasajul au dispărut cu totul, cele şase camere de supraveghere sunt fie sparte, fie acoperite cu vopsea şi doar micile spot-uri din tavan mai funcţionează. Din loc în loc, tencuiala de pe pereţi şi tavan a căzut, iar la intrarea în pasaj dinspre strada Lipscani s-a prăbuşit chiar şi o parte din zidărie. Lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt sparte, vandalizate, iar singurul lor rol mai este acum acela de a ascunde gunoaiele.

Hărţile Daciei şi Imperiului Roman şi toate machetele turnate în ipsos, care ilustrau războiul daco-roman, au fost date jos toamna trecută pentru a fi transpuse în materiale definitive, după ce artista Adriana Valentina Ivan a câştigat o licitaţie publică organizată de Primăria Capitalei. Aceasta s-a angajat ca, până în decembrie 2015, să toarne în bronz cele două hărţi, să transfome în similipiatră cele 20 de machete şi să le monteze la loc în Pasajul Latin. Pentru aceste operaţiuni municipalitatea urma să îi achite peste un milion şi jumătate de lei.

Până şi camerele de supraveghere, care ar fi trebuit să monitorizeze permanent ce se întâmplă în pasaj pentru a preveni vandalizarea lucrărilor, au fost, la rândul lor distruse.

Acesta nu este, însă, singurul pasaj pietonal proaspăt-renovat care a fost lăsat de izbelişte. Şi la Casa Presei, pasajele Parcul Herăstrău 1 şi Parcul Herăstrău 2, reinaugurate în urmă cu un an, stârnesc repulsia trecătorilor.

Pasajul Parcul Herăstrău 1, inaugurat la mijlocul lunii iunie 2015, care face indirect legătura între Turnurile Gemene şi staţia de autobuz din rondul de la Casa Presei, a fost menit să îi încânte pe trecători cu zeci de fotografii de mari dimensiuni. Cele mai multe dintre ramele luminoase au fost sparte însă, iar fotografiile au dispărut cu tot cu instalaţia de iluminare. Unele dintre neoane au fost, de asemenea, distruse sau furate, iar mai multe cabluri de electricitate ies acum din perete, fiind acoperite doar cu o bucăţică de bandă izolieră.

Aceeaşi situaţie e şi la Pasajul Parcul Herăstrău 2, unde o priză, de exemplu, a rămas fără protecţia de plastic, astfel încât în orice moment o persoană se poate electrocuta. La mică distanţă, un alt cablu de curent ieşit din perete este izolat cu o bandă galbenă, iar capătul acestuia e pus într-o sticlă de bere. Plasele de păianjen care s-au întins de la un capăt la altul al pasajului, resturile de mâncare lăsate pe ramele luminoase şi petele de vopsea de pe pereţi încheagă acest tablou al dezinteresului.

Ca şi în cazul Pasajului Latin din Sectorul 3, ambele pasaje pietonale de la Parcul Herăstrău, din Sectorul 1 al Bucureştiului, au sisteme de monitorizare video, care, teoretic, ar trebui să le permită autorităţilor să sesizeze imediat o tentativă de vandalizare a acestora. Dar municipalitatea nu a precizat, până la momentul transmiterii ştirii, care sunt instituţiile desemnate să monitorizeze imaginile filmate de aceste camere.

Într-un răspuns transmis MEDIAFAX de reprezentanţii Primăriei Generale a Bucureştiului se arată că ,,Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (n.r. din subordinea Primăriei Generale a Bucureştiului) nu are în administrare niciunul dintre cele trei pasaje, ci doar organizează expoziţii permanente sau temporare pe spaţiile create în aceste locaţii, iar paza acestor pasaje trebuie asigurată prin grija administratorilor şi a Poliţiei Locale".

În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 nu îşi asumă responsabilitatea întreţinerii pasajelor Parcul Herăstrău 1 şi Parcul Herăstrău 2 şi susţin că ,,cele două pasaje se află în administrarea Primăriei Muncipiului Bucureşti".

În ceea ce priveşte întreţinerea Pasajului Latin, Primăria Sectorului 3 nu a prezentat, până la momentul transmiterii acestei ştiri, o poziţie oficială, reprezentanţii autorităţii locale precizând doar că sistemul de supraveghere video din interiorul pasajului nu se află în administrarea şi monitorizarea primăriei sau a Poliţiei Locale a Sectorului.

Starea avansată de degradare a acestor pasaje pietonale ar putea însă influenţa inclusiv candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Culturală Europeană, din anul 2021.

,,În momentul acesta nu riscăm să fim descalificaţi pentru că juriul care va veni la Bucureşti pe 15 septembrie va analiza viabilitatea celor 75 de proiecte de remenajare culturală a Capitalei pe care ne-am angajat să le realizăm până în 2021. Faptul că acum există nişte pasaje care nu arată cum ar trebui nu înseamnă o descalificare a Bucureştiului. Dar, sigur că juriul când va veni, va observa şi lucrurile astea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Magda Bucur, coordonator PR al ARCUB.

Mai mulţi consilieri din cadrul Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au anunţat că la următoarea şedinţă vor formula o interpelare prin care să ceară Primarului General al Capitalei şi instituţiilor din subordine să explice de ce au fost lăsate să se degradeze aceste pasaje în care municipalitatea a investit, din banii bucureştenilor, milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici