Fonduri de la Ministerul Mediului pentru modernizarea grădinilor zoologice

Un număr de 14 grădini zoologice vor fi modernizate cu fonduri de 130 de milioane de lei (38 de milioane de euro) alocate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) până în 2012, 75 la sută din sumă provenind de la bugetul de stat, iar restul fiind asigurat de autorităţile locale.

3 afișări
Imaginea articolului Fonduri de la Ministerul Mediului pentru modernizarea grădinilor zoologice

Fonduri de la Ministerul Mediului pentru modernizarea grădinilor zoologice

Potrivit unui comunicat de presă al MMDD, în România există 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propriu-zise, şase acvarii publice, un delfinariu şi două terarii.

Autoriătăţile publice locale au în proprietate 28 de grădini zoologice, celelalte grădini zoologice fiind deţinute de muzee de ştiinţele naturii şi de proprietari privaţi. În aceste grădini zoologice trăiesc 4.756 de mamifere, 5.242 de păsări, 437 de reptile şi 5.222 de peşti.

"Deoarece multe dintre aceste grădini nu mai asigurau condiţii minime de deţinere a animalelor în captivitate conform prevederilor europene, acestea riscau să fie închise şi comunităţile locale, în special copiii, să fie lipsiţi de posibilitatea de a avea un loc în care să cunoască şi să studieze animalele salbatice", se precizează în comunicat.

"Din cauza lipsei de finantare, multe din aceste gradini zoologice trebuia să fie închise în 2008, însă acum asigurăm condiţiile de trai necesare animalelor conform standardelor europene”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat în MMDD.

Doar 18 din cele 28 de autorităţi locale au depus proiecte petru accesarea fondurilor necesare modernizării grădinilor zoologice. Dacă nu vor fi cheltuiţi aceşti bani pentru modernizarea grădinilor zoologice, pentru a respecta cerinţele Uniunii Europene, acestea riscă să fie închise anul viitor.

"Modernizarea acestor gărdini zoologice va avea un efect benefic asupra dezvoltării locale, în special în zonele cu potenţial turistic. De asemenea, va fi încurajată activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentanţilor unitătilor administrativ-teritoriale şi ai administratorilor în activităţi de cercetare proprii şi în comun cu alte instituţii de profil, muzee de ştiinţele naturii, din ţară şi străinătate", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici