Fonduri de urgenţă alocate căminului pentru vârstnici din Solca, rămas fără electricitate şi hrană

Consiliul Judeţean Suceava a alocat, luni, un ajutor de urgenţă de 166.000 de lei căminului pentru vârstnici din oraşul Solca, care a rămas fără căldură, electricitate şi hrană şi a cărei principală sursă de finanţare o reprezintă pensiile bătrânilor cazaţi.

553 afișări
Imaginea articolului Fonduri de urgenţă alocate căminului pentru vârstnici din Solca, rămas fără electricitate şi hrană

Fonduri de urgenţă alocate căminului pentru vârstnici din Solca, rămas fără electricitate şi hrană (Imagine: Andrei Pungovschi/ Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Judeţean Suceava s-a întrunit, luni după-amiaza, în şedinţă de îndată, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, declarând că, în acest moment, doar instituţia pe care o conduce este singura care poate ajuta căminul, lăsat fără bani de către Ministerul Muncii din octombrie 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Nechifor, necesarul de fonduri pentru plata facturilor restanţe şi a salariilor restante celor 35 de angajaţi este de 166.000 de lei.

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat alocarea acestei sume, banii urmând să fie transferaţi Primăriei Solca.

"Prin decizia de azi reuşim să dăm utilităţi şi salarii”, a spus Nechifor, care a adăugat că problemele căminului pentru vârstnici sunt soluţionate pe termen scurt.

El a afirmat că a transmis o informare despre situaţia căminului şi premierului Dacian Cioloş şi speră că Guvernul şi Ministerul Muncii vor găsi o soluţie pentru continuarea finanţării acestuia.

Vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost mandatat de consilierii judeţeni suceveni să verifice situaţia căminului aflat în administrarea Ministerului Muncii.

La cămin trăiesc 70 de bătrâni din 35 de localităţi, care nu mai au căldură, electricitate şi nici hrană şi riscă să fie scoşi în stradă, după ce nu a mai primit fonduri din octombrie 2015.

Căminul pentru persoane vârstnice din Solca a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă. Durata programului a fost până în octombrie 2015, când Ministerul Muncii a anunţat că acesta se prelungeşte cu încă doi ani, dar prelungirea nu a fost avizată de Ministerul de Finanţe.

Principala sursă de finanţare o reprezintă 60 la sută din pensiile bătrânilor cazaţi, majoritatea având pensii sociale, iar şapte nu au niciun venit. Din cota din pensii se strâng lunar circa 30.000 de lei, în condiţiile în care necesarul minim lunar de finanţare al căminului este de 98.970 de lei.

Guvernul a alocat, în decembrie 2015, din Fondul de rezervă, suma de 194.000 de lei, iar Consiliul Local Solca a alocat 100.000 de lei, dar fondurile s-au epuizat şi bătrânii trăiesc din mila publică.
Astfel, un preot le dă colaci primiţi ca pomeni, sâmbăta, iar localnicii le mai donează alimente.

Cei 32 de angajaţi nu şi-au primit salariile din luna martie.

Bătrânii instituţionalizaţi au nevoie de îngrijire zilnică, unii fiind imobilizaţi la pat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici