Fondurile pentru inundaţiile din 2008, acordate în urma evaluărilor CE

Guvernul precizează că fondurile UE de 11 milioane euro pentru inundaţiile din 2008 au fost alocate judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Maramureş după ce experţii Comisiei Europene au evaluat pagubele produse în zona de nord a ţării.

31 afișări
Imaginea articolului Fondurile pentru inundaţiile din 2008, acordate în urma evaluărilor CE

Fondurile pentru inundaţiile din 2008 au fost acordate în urma evaluărilor CE (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

"Comisia Europeană a evaluat, prin experţii săi, pagubele produse de inundaţiile din anul 2008 ce a afectat zona de nord a ţării, mai precis judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Maramureş, şi a decis să acorde României suma de aproximativ 11 milioane de euro, ca formă de rambursare a cheltuielilor pentru operaţiunile de urgenţă din perioada inundaţiilor", precizează Guvernul.

Executivul mai arată că România a trimis Uniunii Europene o solicitare pentru alocarea de surse de finanţare din Fondul de solidaritate al UE la 1 octombrie 2008, pe baza evaluărilor făcute de către administraţiile judeţene din zonele direct afectate de inundaţii.

"Atribuirea ajutoarelor a avut în vedere atât numărul de persoane afectate de respectivele inundaţii, cât şi valoarea pagubelor produse", potrivit Guvernului.

Comisia Europeană, printr-o misiune de evaluare care îşi va începe activitatea la începutul anului viitor, va urmări cheltuirea corectă a banilor alocaţi din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

Cinci consilii judeţene vor primi o sumă totală de peste 11 milioane de euro, bani alocaţi României de către Comisia Europeană, din Fondul de solidaritate al UE, pentru inundaţiile produse anul trecut, în baza unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Prin acest act normativ, Consiliului Judeţean (CJ) Suceava i-au fost alocate circa 4 milioane de euro, Consiliului Judeţean Maramureş - 1,3 milioane de euro, Consiliului Judeţean Botoşani - 2,2 milioane de euro, Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului Judeţean Neamţ - câte aproximativ 2 milioane de euro.

Sumele vor fi utilizate pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu repunerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare cu apă, a sistemelor de colectare a apei pluviale şi a instalaţiilor pentru apele reziduale, precum şi pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani este Mihai Ţâbuleac (PDL), la Suceava preşedinte de CJ este Gheorghe Flutur, la Iaşi este Constantin Simirad, ales ca membru PSD, dar exclus din partid după ce şi-a exprimat sprijinul pentru Traian Băsescu, la Neamţ este Vasile Pruteanu, iar la Maramureş, preşedintele CJ este Mircea Man, membru PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici