FORT: Taxa podului de la Feteşti încalcă tratatul cu Uniunea Europeană

Federaţia Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT) susţine că taxa introdusă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru trecerea podului de la Feteşti încalcă tratatul cu Uniunea Europeană.

31 afișări
Imaginea articolului FORT: Taxa podului de la Feteşti încalcă tratatul cu Uniunea Europeană

FORT: Taxa podului de la Feteşti încalcă tratatul cu Uniunea Europeană (Imagine: Lucian Curelariu/Mediafax Foto)

"Statul român nu poate să taxeze acest pod deoarece este parte din autostrada A2 (Autostrada Bucureşti-Cernavodă -n.r.), iar tratatul cu UE stabileşte că România a primit derogare pentru aplicarea vignetei în forma actuală până la taxarea autostrăzilor", se arată într-un comunicat al FORT.

FORT a trimis deja o sesizare către Comisia Europeană privitoare la introducerea taxei.

"În disperare de cauză, datorită pierderii puterii de control şi a posibilităţii de a taxa supratonajul în urma modificărilor legislative elaborate de către reprezentanţii FORT cu Ministerul Transporturilor, CNADNR încearcă să-şi demonstreze eficienţa scoţând de la naftalină un text de ordin al cărui articol 1 punctul 5 anul trecut, în contextul discuţiilor aprinse dintre patronatele din transporturi şi Minister, ar fi fost un fel de gaz pe foc", se mai arată în comunicat.

Şoferii plătesc, începând de luni, o taxă pentru utilizarea podului Feteşti-Cernavodă, cuantumul acesteia, stabilit în funcţie de tipul autovehiculului, fiind de zece lei pentru un autoturism.

Astfel, şoferii achită pentru o trecere şapte lei în cazul motocicletelor, zece lei pentru autoturisme şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată de sub 12 tone. Pentru autobuze, autocare şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maximum trei axe (inclusiv) taxa a fost stabilită la 47 de lei, iar pentru camioanele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minimum patru axe tariful este de 68 de lei pentru o trecere, potrivit Companiei de Drumuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici