Forţele NATO continuă să vină în România: ministrul Dîncu anunţă sosirea a încă 1.000 de oameni

Echipamentele militare americane care intră în aceste zile în România ar putea fi distribuite şi la alte unităţi din ţară, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

4724 afișări
Imaginea articolului Forţele NATO continuă să vină în România: ministrul Dîncu anunţă sosirea a încă 1.000 de oameni

Forţele NATO continuă să vină în România: ministrul Dîncu anunţă sosirea a încă 1.000 de oameni

Vasile Dîncu a spus, la RFI, că echipamentele militare americane care intră în aceste zile în România ar putea fi distribuite şi la alte unităţi din ţară. Declaraţiile vin după ce primele elemente de tehnică militară ale detaşamentului american Task Force Cougar au intrat miercuri seară în România, pe la Nădlac, cu destinaţia Mihail Kogălniceanu.

Vasile Dîncu precizează că „acest echipament militar alături de soldaţi va veni în România în următoarele zile, probabil că vom avea completă forţa de aproximativ 1.000 de oameni. Este vorba de un regiment de blindate Stryker şi aici sunt şi alte tipuri de specialităţi în zona militară, vor veni de asemenea artilerişti, zonă de sprijin, de asemenea, cei specializaţi în geniu. După ce vor ajunge la Mihail Kogălniceanu aceste echipamente, o parte dintre ele sigur că vor fi distribuite probabil şi la alte unităţi în România şi vor începe aplicaţii comune, conform unor programe care există încă de vreo zece ani între trupele române şi trupele aliate, deci împreună cu batalioane multinaţionale, de exemplu, de la Sibiu sau din altă parte, vor începe să facă exerciţii, vor simula diferite situaţii de luptă, ceea ce se întâmplă în general atunci când soldaţii vin şi constituie o unitate de luptă”.

Nu sunt informaţii despre trupele franceze

Nu există deocamdată informaţii despre trupele franceze care vor veni în România.

„Nu avem încă elemente, pentru că nu s-au stabilit. Există încă mai multe locuri din România unde ar putea să fie încartiruită această forţă, acest battle group, care are ca naţiune cadru Franţa. Vor fi probabil tot în jur de 1.000 de oameni, încă nu ştim exact, baza o va constitui armata franceză şi sigur că se vor asocia multinaţional, aşa cum se întâmplă în aceste battle group-uri, sub steag NATO, vor veni şi din alte ţări, sunt deja câteva ţări care tratează în acest moment cu naţiunea cadru, pentru a veni. Probabil că în această lună vor veni şi cei din detaşamentul francez, dar aceste lucruri ţin până la urmă şi de desfăşurarea evenimentelor din zonă”.

Întrebat dacă există în pregătire vreun exerciţiu militar de amploare pe teritoriul României, sub egida NATO, în perioada următoare, în contextul evenimentelor de la graniţa Ucrainei, Vasile Dîncu a răspuns: „Am avut în anul trecut şi în anii trecuţi exerciţii cuprinzătoare, exerciţii mult mai mari, regulate, împreună cu forţele aliate, pe teritoriul României. În acest an, nu avem pregătit un asemenea eveniment, un asemenea exerciţiu. Sigur că vor fi exerciţii care sunt adaptate actualei situaţii, nu de amploare foarte mare, dar exerciţii care vor implica un complex multi-arme, un complex de aplicaţii complexe, dar nu de o mare amploare”.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dîncu,
detaşament,
nato

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici