Fosta şefă a Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, trimisă în judecată într-un nou dosar

Fosta şefă a Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, Viorica Oniga, şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, într-un al doilea dosar al certificatelor de handicap eliberate fraudulos în Prahova, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

146 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă a Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, trimisă în judecată într-un nou dosar

Fosta şefă a Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, trimisă în judecată într-un nou dosar (Imagine: Shutterstock)

Viorica Oniga, aflată în stare de arest preventiv în dosarul anterior de corupţie, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.

Între celelalte 11 persoane deferite justiţiei se află un alt membru al Comisiei pentru persoane cu handicap, Ioana Borcan. Între acuzaţiile care i se aduc acesteia, dar şi celorlalţi inculpaţi din dosar se numără luare de mită, abuz în serivicu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual. Ceilalţi 10 inculpaţi sunt: Georgeta Oprea, Sorin Octavian Gabor, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Gheorghe Mihalcea, Lia Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Lucian Ion Manea, Rodica Claudia Manea şi Georgiana Nicoleta Irimia.

Potrivit rechizitoriului DNA, Viorica Oniga, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2007 - 2013, a primit de mai multe ori de la inculpaţii Sorin Octavian Gabor, Georgeta Neacşu, Georgeta Oprea, Gheorghe Mihalcea, Mariana Pascu, Lia Aluna Dumitrescu, sume de bani şi bunuri în valoare totală de 20.400 de lei. În schimbul banilor, femeia le-a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificate medicale care să ateste acest fapt pentru 18 persoane, fără ca acestea să sufere de afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit.

"Faptele au reprezentat un ajutor acordat beneficiarilor care, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, au obţinut pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 481.793 lei", potrivit DNA.

Procurorii anticorupţie au ajuns şi la concluzia că Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2011 - 2012, în mod repetat, a primit de la Georgeta Neacşu, sume de bani în cuantum total de 600 de lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi eliberării a două certificate care să ateste acest fapt pentru o persoană, în condiţiile în care aceasta nu suferea de vreo boală menţionată.

"Faptele respective au reprezentat un ajutor acordat persoanei respective care, prin inducerea in eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, a obţinut pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 20.267 lei". menţionează sursa citată.

Dosarul urmează să fie judecat de magistraţii de la Tribunalul Prahova.

Viorica Oniga şi Ioana Borcan au mai fost trimise în judecată, alături de alte 11 persoane, pentru fapte similare, în 18 septembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici