Foşti directori MT, trimişi în judecată pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară

Foştii directori ai DSV şi ASP în Ministerul Transporturilor, Victor Butean şi Sorina Hîncu, vor fi judecaţi pentru mită şi spălare de bani în cazul atribuirii unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară unei firme din Iaşi care, fără a presta vreo activitate, a obţinut 6 milioane de euro.

457 afișări
Imaginea articolului Foşti directori MT, trimişi în judecată pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară

Foşti directori MT, trimişi în judecată pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară (Imagine: Catalin Cadan/Arhiva Mediafax Foto)

Totodată, au fost trimişi în judecată Traian Preoteasa - director general CNCFR, Florina Consuela Ivănescu - director general adjunct economic al CNCFR, Traian Papa - director al Direcţiei de asistenţă juridică a CNCFR, Dorina Voicu - director al direcţiei comerciale a CNCFR, Aurel Băluţ - fost directorul general al CNADR şi Laura Lupu - şefa oficiului juridic din cadrul CNADR, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, informează, marţi, Direcţia naţională Anticorupţie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi în legătură cu prejudiciu adus bugetului de stat de 5,8 milioane euro, în contextul apariţiei gripei aviare (2005-2006).

Au fost trimise în judecată următoarele persoane, funcţiile menţionate fiind cele de la data desfăşurării activităţilor infracţionale:

  • Victor Butean - director al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale, toate în formă continuată

  • Tonel Ursachi -, administrator al SC LUMI SRL Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, aderare şi constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani toate în formă continuată

  • Mihaela Sorina Hîncu - director general al Agenţiei de Sănătate Publică (ASP) din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru luare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, aderare la grup infracţional organizat, toate în formă continuată

  • Traian Preoteasa - director general CNCFR, Florina Consuela Ivănescu - director general adjunct economic al CNCFR, Traian Papa - director al Direcţiei de asistenţă juridică a CNCFR, Dorina Voicu - director al direcţiei comerciale a CNCFR, Aurel Băluţ - fost directorul general al CNADR şi Laura Lupu - şefa oficiului juridic din cadrul CNADR, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, toate în formă continuată

  • Adrian Lăzărică Apetri - administrator de facto al SC ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL (firmă controlată de Butean Victor), pentru aderare de grup infracţional organizat, spălare de bani prin cesionare fictivă repetată a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, toate în formă continuată

  • Andrei Lucia Ursache - asociat la firma SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL, persoană aflată în relaţie de rudenie cu Ursachi Tonel, pentru dare de mită, spălare de bani, aderare la grup infracţional organizat, toate în formă continuată

  • Valică Afrăsinei - deţinător al SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL, persoană aflată în relaţie de rudenie cu Ursachi Tonel, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani şi aderare la grup infracţional organizat, ambele în formă continuată

  • Andrei Maftei - administrator la SC RADU MARKET SRL Iaşi, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului

  • Scarlat Orzescu - administrator la SC MIOR SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii octombrie 2005, în contextul apariţiei gripei aviare în România, inculpata Hîncu Mihaela Sorina, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, a acţionat astfel încât firma SC LUMI SRL Iaşi, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

Într-o primă etapă, inculpaţii Ursachi Tonel, Butean Victor şi Hîncu Mihaela Sorina, toţi trei medici veterinari cu cunoştinţe de specialitate în domeniu, profitând de situaţia creată, au dezinformat autorităţile, reuşind să determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private, în vederea efectuării aşa-zisei dezinfecţii în unele puncte rutiere şi feroviare.

Cei trei au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de inculpatul Butean Victor şi în care l-au atras ulterior şi pe Apetri Adrian Lăzărică. Acest grup a acţionat în toată perioada derulării contractelor, şi anume octombrie 2005 - martie 2006.

Infracţiunile au fost comise în contextul în care direcţiile sanitar-veterinare controlau fenomenul şi nu era necesară intervenţia unor firme private. Concret, cu toate că nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iaşi, firmă administrată de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfecţie în puncte feroviare şi rutiere, finanţate din bani publici, atât de la Compania Naţională Căile Ferate Române (CNCFR) cât şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR).

Din partea CNCFR, contractul cu SC LUMI SRL a fost semnat cu încălcarea prevederilor legale de directorul general Preoteasa Traian, împreună cu Ivănescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela şi Papa Traian, persoane din conducerea companiei.

Din partea CNADR, contractul cu SC LUMI SRL a fost semnat cu încălcarea prevederilor legale de director general Băluţ Aurel şi de şefa al Oficiului Juridic Lupu Laura.

La data respectivă, SC Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante şi nu în toate situaţiile într-o manieră nesatisfăcătoare.

Mai precis, activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor ar fi trebuit să le execute SC LUMI SRL au fost subcontractate de către SC MIOR SRL, deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care în calitate de administrator la SC MIOR SRL a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a SC LUMI SRL, dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante, afirmă DNA.

Prejudiciul cauzat prin faptele inculpaţilor, în dauna CNCFR şi a CNADR se ridică la suma de 20.425.975 lei, adică aproximativ 5.835.992 euro, iar firma SC LUMI SRL Iaşi a înregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.

În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC LUMI SRL, mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada martie - august 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat direct sau indirect suma totală de 61.800 lei, adică aproximativ 20.000 euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioadă. În acelaşi timp, inculpata Hîncu Mihaela Sorina coordonându-se cu inculpatul Butean Victor, nu a făcut controale şi a permis firmei SC LUMI S.R.L. să încaseze sume de bani în mod nejustificat, a dezinformat în permanenţă factorii de decizie, determinând semnarea şi menţinerea contractului cu SC LUMI SRL. În schimb, a primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005 - 20 aprilie 2006, suma totală de 12.050 lei, atât direct de la inculpatul Butean Victor cât şi indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel. Ulterior, banii au fost ridicaţi de către inculpata atât în numerar, dar şi utilizaţi pentru plăţi cu cardul la comercianţi.

Inculpatul Maftei Andrei a dat o declaraţie mincinoasă şi a prezentat organelor de urmărire penală un document fals, în încercarea de a-l ajuta pe Buteanu Victor să justifice sumele de bani primite cu titlu de mită.

De asemenea, pentru a disimula provenienţa sumelor de bani din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor s-a folosit de firma SC ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL (firmă pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lăzărică) cumpărând prin intermediul acesteia acţiuni la SC AZUR TC SA Baia Mare.

De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL.

Tot pentru a obţine o parte banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusă SC ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Astfel, firma controlată de inculpatul Butean Victor a încasat de la SC LUMI SRL Iaşi suma totală de 7.127.811 lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme înseamnă peste două milioane euro. Este vorba chiar de banii primiţi de la CNCFR şi CNADNR prin contractele nelegale încheiate.

Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor. Precizăm că, în perioada desfăşurării acestor activităţi, Butean Victor a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.

La rândul său, Ursachi Tonel a acţionat într-o manieră identică, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL (la care asociaţi erau cumnatul şi nepotul, respectiv Afrăsinei Valică şi Ursache Andrei Lucian), pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a nepotului său. Practic banii au fost doar "rotiţi" prin SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL şi au reintrat în posesia inculpatului Ursachi Tonel.

În acest sens, inculpatul Ursachi Tonel a constituit el însuşi un grup infracţional organizat, separat, pe care l-a coordonat şi din care au făcut parte Ursache Andrei Lucian şi Afrăsinei Vălică.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, precum şi a confiscării sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, s-au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor, respectiv: bunuri imobile în valoare totală de 2.163.031 lei, conturi bancare în valoare totală de 1.336.902 lei şi de 170.625 euro.

Amintim că la data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de inculpatul Butean Victor şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Ursachi Tonel. În urma recursului declarat de procurori, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi. La data de 10 ianuarie 2011, instanţa a dispus punerea in libertate a celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici