Fost director în Ministerul Transporturilor, arestat pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară

Fostul director al DSV din Ministerul Transporturilor Victor Butean a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi spălare de bani în cazul atribuirii unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară unei firme din Iaşi care, fără a presta vreo activitate, a obţinut şase milioane de euro.

155 afișări
Imaginea articolului Fost director în Ministerul Transporturilor, arestat pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară

Fost director în Ministerul Transporturilor, arestat pentru atribuirea unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Victor Butean, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută.

Alături de acesta, procurorii au început urmărirea penală şi în cazul lui Tonel Ursachi, administrator al SC Lumi SRL Iaşi, pe care îl acuză de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de sâmbătă al DNA.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut pe cei doi şi au cerut, sâmbătă, Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Victor Butean a primit interdicţie de a părăsi Bucureştiul, iar Tonel Ursachi a fost obligat să nu părăsească ţara, instanţa respingând astfel propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor doi.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care sâmbătă a dispus arestarea preventivă a celor doi, pentru 29 de zile.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Victor Butean, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină în mod nelegal contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie.

Contractele au fost atribuite în condiţiile în care SC Lumi SRL nu putea să presteze astfel de activităţi, întrucât la acea dată avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. Activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante.

Potrivit procurorilor, deşi nu a prestat niciun fel de activităţi, firma Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ şase milioane euro.

Pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, Victor Butean a primit de la Tonel Ursachi, direct sau indirect, 60.420 de lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă, se mai arată în documentul procurorilor.

"În scopul spălării sumelor de bani provenite din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor, care în toată această perioadă a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma SC Elis 96 Comprod Impex SRL, firmă pe care o controla din umbră şi prin intermediul căreia a cumpărat acţiuni la SC Azur TC SA Baia Mare", se mai arată în comunicatul procurorilor.

De asemenea, Victor Butean a cesionat fictiv, în mod repetat, acţiunile pe care le deţinea societăţii Elis 96 Comprod Impex SRL, astfel încât "să facă pierdură urma sumelor de bani". Pentru aceasta, Butean s-a folosit de persoane din grupul infracţional organizat creat de el.

Mai mult, pentru a obţine în mod nelegal banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a introdus societatea Elis 96 Comprod Impex SRL în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante.

"Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor", mai arată procurorii DNA.

După ce societatea Lumii SRL a încasat banii din aceste contracte, începând din decembrie 2006, Tonel Ursachi s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a unei rude ale sale, "în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune".

Procurorii anticorupţie precizează că în acest caz se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Lumi Iaşi, firmă care, până în septembrie 2005, a avut un singur angajat şi un profit de 14 milioane de lei vechi în 2004, a primit, la sfârşitul lui 2005, fără licitaţie, un contract de 10 milioane de euro prin care se obliga să asigure la nivel naţional servicii de prevenire a răspândirii virusului gripei aviare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici