Fostul basist Pink Floyd, scrisoare către Putin: Aţi dori să vedeţi sfârşitul acestui război?

Roger Waters, fostul membru al Pink Floyd, a postat pe reţelele de socializare o scrisoare deschisă către Vladimir Putin în care îl întreabă dacă ar dori să vadă sfârşitul acestui război, îndemnându-l pe liderul rus la o încetare a focului şi la un acord diplomatic pentru a pune capăt conflictului.

5462 afișări
Imaginea articolului Fostul basist Pink Floyd, scrisoare către Putin: Aţi dori să vedeţi sfârşitul acestui război?

Scrisoarea lui Roger Waters vine în contextul în care spectacolele din Polonia ale fostului membru Pink Floyd sunt oficial anulate, potrivit NME.

În scrisoarea deschisă, Roger Waters îl îndeamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin să se angajeze la o încetare a focului şi la un acord diplomatic pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Waters a sppus că a fost îndemnat să-i scrie lui Putin după ce a văzut comentariile la scrisorile sale adresate primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, în care era întrebat de ce s-a adresat doar unei singure părţi a conflictului.

Fostul basist al trupei Pink Floyd a susţinut că, în lunile care au trecut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a „încercat să îşi folosească mica sa influenţă pentru a încuraja o încetare a focului şi un acord diplomatic care să răspundă nevoilor de securitate atât ale Ucrainei, cât şi ale Federaţiei Ruse”.

Adresându-se direct lui Putin, Waters a întrebat: „Aţi dori să vedeţi un sfârşit al acestui război? Dacă ar fi să răspundeţi şi să spuneţi: „Da, vă rog”. Asta ar face imediat lucrurile mult mai uşoare. Dacă aţi ieşi şi aţi spune: „De asemenea, Federaţia Rusă nu mai are niciun interes teritorial în afară de securitatea populaţiilor vorbitoare de limbă rusă din Crimeea, Doneţk şi Lubansk”... şi asta ar ajuta”.

Waters a continuat să abordeze ideea că Putin şi forţele sale „vor să invadeze întreaga Europă, începând cu Polonia şi restul statelor baltice”. În cazul în care acesta este cazul, a continuat el, „am putea la fel de bine să încetăm cu toţii să mai jucăm jocul disperat de periculos al găinii nucleare cu care şoimii de pe ambele părţi ale Atlanticului par atât de confortabili, şi să o facem. Da, să ne aruncăm în aer unii pe alţii şi lumea în bucăţi”.

Artistul l-a încurajat pe Putin să emită un mesaj de asigurare publică că Rusia nu are niciun interes să domine Europa, deoarece el „are copii şi nepoţi, la fel ca majoritatea fraţilor şi surorilor mele din întreaga lume şi niciunul dintre noi nu s-ar bucura de acest rezultat”.

Ultimul punct al lui Waters a abordat ideea unei negocieri între Rusia şi Ucraina. El a continuat: „Dacă am citit corect discursurile dumneavoastră anterioare, aţi dori să negociaţi o stare de neutralitate pentru o Ucraină vecină suverană? Este corect acest lucru? Presupunând că o astfel de pace ar putea fi negociată, aceasta ar trebui să includă un acord absolut obligatoriu de a nu mai invada pe nimeni niciodată. Ştiu, ştiu, SUA şi NATO invadează alte ţări suverane la prima ocazie, sau pentru câteva barili de petrol, dar asta nu înseamnă că ar trebui să o faceţi, invazia voastră în Ucraina m-a luat complet prin surprindere, a fost un război de agresiune atroce, provocat sau nu”.

La începutul acestei luni, Waters a scris o scrisoare deschisă către Olena Zelenska - soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski - sugerându-i să îl convingă pe soţul ei să lucreze pentru o încetare a focului cu Rusia şi să „oprească măcelul”. Scrisoarea a venit după ce Waters a stârnit controverse într-un interviu aprins în care şi-a expus punctul de vedere asupra războiului dintre Rusia şi Ucraina. În acesta, el a susţinut, la CNN, că „acest război este, în esenţă, despre acţiunea şi reacţia NATO de a împinge până la graniţa cu Rusia, ceea ce au promis că nu vor face atunci când ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a negociat retragerea URSS din întreaga Europă de Est”.

În weekend, s-a transmis că Waters a anulat cele două date poloneze din turneul său mondial din 2023, invocând reacţiile de respingere pe care le-a primit în urma acestor comentarii. Artistul a negat categoric aceste informaţii, acuzând în schimb un consilier din Cracovia - oraşul în care urma să concerteze în aprilie anul viitor - că a încercat să îi cenzureze arta şi mesajul. Waters a precizat, de asemenea, că încă speră să concerteze în Polonia.

De atunci, s-a confirmat faptul că ambele spectacole au fost într-adevăr anulate de către consilierul respectiv, Lukasz Wantuch. Într-o declaraţie împărtăşită cu Associated Press luni (26 septembrie), Wantuch - care s-a îmbarcat în 27 de misiuni umanitare în Ucraina de când Rusia a invadat naţiunea - a spus că Waters „nu înţelege ce se întâmplă în Ucraina”.

Lui Waters i s-a interzis să cânte la Tauron Arena din Cracovia, care aparţine oraşului - se pare că „a spus că oraşul nu ar tolera ca [locul de desfăşurare] să fie folosit pentru un artist care răspândeşte idei inacceptabile pentru majoritatea oamenilor din Polonia”. Cu toate acestea, Wantuch a precizat că Waters este în continuare binevenit să cânte într-un local privat.

Waters se află în prezent în etapa nord-americană a turneului său „This Is Not A Drill”, cu concerte consecutive în Los Angeles programate pentru marţi 27 septembrie şi miercuri 28 septembrie. Turneul va continua până la jumătatea lunii octombrie, când Waters şi trupa sa vor susţine două concerte în Mexico City.

După turneul său european, care începe oficial în martie 2023, Waters va susţine un trio de spectacole în Marea Britanie - Birmingham miercuri, 31 mai, Glasgow vineri, 2 iunie, şi Londra marţi, 6 iunie. La fel ca toate spectacolele din cadrul turneului, acestea sunt prezentate ca făcând parte din „primul turneu de adio” al lui Waters, în cadrul căruia va cânta piese de pe albumele Pink Floyd „The Dark Side Of The Moon”, „Wish You Were Here”, „Animals”, „The Wall” şi „The Final Cut”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici