Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, reţinut pentru evaziune fiscală

Fostul candidat la Preşedinţie din partea etniei romilor Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut pentru 24 de ore, în noaptea de luni spre marţi, în urma unor descinderi făcute în cartierul Meteor din Târgu Jiu, bărbatul fiind acuzat de evaziune fiscală.

89 afișări
Imaginea articolului Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, reţinut pentru evaziune fiscală

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, reţinut pentru evaziune fiscală (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potârcă a fost reţinut alături de un nepot de-al său, care este acuzat de complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Cei doi au fost reţinuţi în urma unor descinderi făcute de poliţişti în cartierul Meteor din Târgu Jiu, unde Potârcă locuieşte într-un palat, descinderile oamenilor legii vizând alte câteva zeci de persoane care sunt implicate în diferite afaceri, conform unor surse judiciare.

Potârcă şi nepotul său au fost audiaţi la sediul Poliţiei Gorj, luni seară, iar după câteva ore audierile s-au mutat la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, după miezul nopţii fostul candidat la Preşedinţie fiind reţinut pentru 24 de ore.

"Procurorul de caz din cadrul Parchetului Tribunalului Gorj a dispus reţinerea suspecţilor pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscală şi complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 500.000 de lei", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, inspector principal Daniel Tică.

Constantin Ninel Potârcă a spus, în timp ce era dus de la duba Poliţiei în sediul instituţiei, că este nevinovat, el declarându-se convins că după expirarea ordonanţei de reţinere va fi pus în libertate.

"Nu e nicio vină, ce vină să fie? Sunt nişte abuzuri ale Finanţelor Publice, care îşi doresc de mult treaba asta. Îşi fac şi ei socotelile, dar treaba asta ţine până mâine, că nu are nicio bază", a declarat Potârcă, susţinând că la mijloc este şi o "răzbunare".

Într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia Judeţeană Gorj se precizează că prin activitatea infracţională a celor doi bărbaţi bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 590.000 de lei.

Potrivit sursei citate, în urma cercetărilor făcute de poliţişti, sub coordonarea procurorului de caz, s-a stabilit că Potârcă, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Târgu Cărbuneşti, nu a înregistrat în contabilitate vânzări de mărfuri în valoare de 749.000 de lei, aferente semestrului II al anului 2009, după care a creat circuite comerciale fictive pentru diminuarea TVA, precum şi a bazei de impozitare de la o altă societate comercială din Târgu-Jiu.

Constantin Ninel Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la Preşedinţia României în toamna anului trecut. El şi-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept "Obama de Meteor", candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la Biroul Electoral Central.

Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi.

Cu o săptămână înainte de a intra în cursa prezidenţială, în 8 octombrie 2009, Potârcă a fost audiat la Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA, fiind înştiinţat că este pus sub învinuire pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Anterior, Potârcă a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei. La momentul audierilor la DNA, Potârcă spunea că deja câştigase în instanţe procesele cu statul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici