Fostul deputat Stelian Martin, reţinut pentru evaziune. A prejudiciat statul cu peste 32 mil de lei

Fostul deputat Stelian Martin a fost reţinut de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, acesta folosindu-se de o firmă care a avut contracte exclusiv cu Primăria Constanţei, prin intermediul căreia a prejudiciat statul român cu suma de 32,6 milioane de lei.

288 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Stelian Martin, reţinut pentru evaziune. A prejudiciat statul cu peste 32 mil de lei

Fostul deputat Stelian Martin, reţinut pentru evaziune. A prejudiciat statul cu peste 32 mil de lei

Conform anchetatorilor, din 2006 până în prezent, principala sursă de venituri a societăţii Polaris M Holding, controlată Eduard Stelian Martin, a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu Municipiul Constanţa.

„Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a încasat tarife supraevaluate. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea Polaris M Holding încasa sume importante de la Primăria mun. Constanţa - în jur de 1 milion de euro lunar - în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici)”, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Menţinerea unei astfel de situaţii ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA şi impozit pe profit), potrivit sursei citate.

În consecinţă, asociaţii şi conducerea societăţii Polaris M Holding au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligaţiilor societăţii Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani.

„Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societăţii Polaris M Holding şi ulterior şi administrator al acestei societăţi, inculpatului Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relaţii comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care şase firme controlate de asociaţii societăţii Polaris M Holding) şi să înregistreze în contabilitatea societăţii Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăţi”, precizează DNA.

Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziţii de studii şi consultanţă, ori presupusa plată a unor chirii pentru maşini şi utilaje.

Prin aceste activităţi societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat cu suma totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA şi 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeaşi perioadă, inculpatul Marcel Daniel Banaga, în calitate de administrator, ulterior preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii Polaris M Holding, şi apoi consilier al administratorului Martin Eduard Stelian, a pus în aplicare decizia asociaţilor societăţii, între care şi Martin Eduard Stelian, ca societatea să încheie relaţii comerciale fictive cu cele nouă firme.

Fostul deputat şi apropiatul său vor fi prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare.

Stelian Martion mai este cercetat pentru corupţie şi în alt dosar, care îl vizează pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici