Fostul director ASSMB şi alte persoane acuzate de fapte de corupţie au fost trimise în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus miercuri trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a fostului director al ASSMB, Cristian Plută, precum şi a altor persoane acuzate de fapte de corupţie în acelaşi dosar.

401 afișări
Imaginea articolului Fostul director ASSMB şi alte persoane acuzate de fapte de corupţie au fost trimise în judecată

Fostul director ASSMB şi alte persoane acuzate de fapte de corupţie au fost trimise în judecată

Cristian Plută a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. La data faptelor el era director general, respectiv director adjunct al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti (A.S.S.M.B.). Este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (trei fapte), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

O altă persoană, S.S., a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, B.K.E. şi Cristian Ion, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., au fost trimişi în judecată sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: George Mirel Cristescu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare şi D.A.P., administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În prezenţa apărătorilor aleşi, ultimii doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de 2 ani şi 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că în luna aprilie 2023, Cristian Plută, în calitate de director general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfăşurare a execuţiei unor contracte încheiate de instituţia pe care o conducea cu două societăţi comerciale şi plata la timp a facturilor. La data de 19 iunie 2023, Cristian Plută ar fi primit de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti. Concret, anterior, Cristian Plută ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii numitului George Mirel Cristescu în funcţia respectivă.

„Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..

„În perioada iunie 2022 – 1 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaţilor B.K.E. şi S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menţionat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. şi a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente”, arată DNA.

De asemenea, în rechizitoriu se mai arată că în luna august 2023, Cristian Plută ar fi transmis, prin intermediul inculpaţilor S.S. şi Cristian Ion, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENŢĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.

„După numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, managerul spitalului ar fi achiziţionat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile şi 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care şi le-ar fi însuşit”, potrivit DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la Cristian Plută şi S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în staţiunea Eforie Nord, ce aparţine inculpatului S.S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii De Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei şi de la inculpatul S.S. a imobilului menţionat anterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici