Fostul director general al Complexului Energetic Turceni a fost audiat la Tribunalul Gorj

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, acuzat de abuz în serviciu, a fost audiat, vineri, de magistraţi ai Tribunalului Gorj, instanţa urmând să se pronunţe în cursul după-amiezii în privinţa recursului prin care Cristea cere să fie anchetat în stare de libertate.

42 afișări
Imaginea articolului Fostul director general al Complexului Energetic Turceni a fost audiat la Tribunalul Gorj

Complexul Energetic Turceni

Completul format din trei judecători l-a audiat, vineri, pe inculpat, pe parcursul a circa două ore fiind exprimate atât poziţiile avocaţilor acestuia, cât şi ale procurorilor anticorupţie.

Dumitru Cristea a declarat în faţa magistraţilor că, dacă trebuie să fie liber, este gata să îşi interzică pentru tot restul vieţii să mai calce prin Turceni. Acesta a menţionat că, de asemenea, renunţă la orice colaborare şi orice legătură cu complexul energetic doar pentru a spulbera motivarea procurorilor potrivit căreia ar putea să influenţeze mersul anchetei dacă nu este arestat preventiv.

Dumitru Cristea a mai spus în faţa magistraţilor că nu are antecedente penale şi că şi-a neglijat studiile la doctorat tocmai pentru a rezolva cât mai bine problemele pe care le are CE Turceni. Acesta a menţionat că unitatea îşi închide porţile din 2013 dacă nu efectuează o serie de investiţii, 4.000 de locuri de muncă fiind puse în pericol în special din cauza problemelor de mediu.

Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Biroul Teritorial Târgu Jiu, anchetează 15 persoane cu diferite funcţii de conducere de la Complexul Energetic Turceni într-un dosar în care vizează achiziţia unui buldo-tanc. Procurorii susţin că utilajul a fost achiziţionat ca nou, deşi a necesitat reparaţii majore, unitatea fiind prejudiciată din această cauză cu circa 800.000 de lei.

Dumitru Cristea a negat informaţia respectivă, susţinând că firma din Mediaş care a livrat buldo-tancul a fost dată în judecată şi Complexul Energetic a obţinut câştig de cauză, în sensul că utilajul trebuie returnat furnizorului şi banii trebuie daţi înapoi. Fostul director general a menţionat că la Turceni există circa o sută de astfel de utilaje, iar de achiziţionarea şi buna lor funcţionare se ocupă alţi angajaţi ai complexului energetic, şi nu el.

Cristea a fost reţinut de procurorii anticorupţie în 19 noiembrie, după care, a doua zi, a fost pus în libertate de o instanţă de judecată, care a apreciat că DNA nu a respectat toate procedurile legale în demersurile sale. Ulterior, DNA a obţinut câştig de cauză la apelul înaintat, cererea de arestare preventivă fiind rejudecată la Judecătoria Târgu Jiu, unde o instanţă a emis mandat pentru 29 de zile pe numele fostului director general, Cristea demisionând din funcţia de conducere cu o zi înainte de procesul de la judecătorie.

Acesta a formulat recurs, iar vineri o instanţă a Tribunalului Gorj a rămas în pronunţare în privinţa mandatului de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici