Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, arestat preventiv

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, arestat preventiv, miercuri, în baza unui mandat emis pe numele său pentru 29 de zile de o instanţă a Judecătoriei Târgu Jiu, pentru abuz în serviciu, s-a predat Poliţiei în cursul serii.

127 afișări
Imaginea articolului Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, arestat preventiv

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, arestat preventiv

Dumitru Cristea a venit la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj adus de către fratele său cu maşina, Cristea coborând din autoturism şi mergând singur spre sediul IPJ Gorj.

Fostul director general nu a făcut nici de această dată vreun comentariu, Cristea nespunându-le nimic jurnaliştilor din momentul declanşării anchetei DNA împotriva sa.

O instanţă a Judecătoriei Târgu Jiu a emis, miercuri seară, un mandat de arestare preventivă pe numele lui Cristea, pentru o perioadă de 29 de zile, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Biroul Teritorial Târgu Jiu, a solicitat arestarea fostului director general în cadrul unei anchete care vizează mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni.

Dezbaterile de la Judecătoria Târgu Jiu privind arestarea preventivă a fostului director general al Complexului Energetic Turceni au început, miercuri, la ora 11.00, iar după aproximativ trei ore judecătorii din complet s-au retras pentru a delibera.

Magistraţii au avut nevoie de aproape patru ore pentru a decide în legătură cu emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Dumitru Cristea, în final luând decizia arestării preventive a acestuia.

Cristea are posibilitatea să conteste decizia judecătorilor, la fel cum şi procurorii anticorupţie au făcut recurs în urmă cu o săptămână atunci când le-a fost respinsă cererea iniţială de arestare preventivă a fostului director general de la Turceni.

În mod normal, Cristea ar urma să fie introdus în arestul IPJ Gorj în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Dumitru Cristea a fost prezent, pe parcursul zilei de miercuri, la Judecătoria Târgu Jiu, dar nu şi la pronunţarea sentinţei, el nefăcând nicio declaraţie presei.

Luni dimineaţă, directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, anchetat pentru abuz în serviciu de către procurorii anticorupţie, a demisionat din funcţie.

Dumitru Cristea a fost reţinut, marţea trecută, pentru 24 de ore, în baza unei ordonanţe emise de procurorii DNA-Biroul Teritorial Târgu Jiu, acesta fiind anchetat pentru abuz în serviciu, alături de alţi directori din cadrul aceleiaşi unităţi.

Judecătoria Târgu Jiu a respins, miercurea trecută, propunerea procurorilor de arestare preventivă a lui Dumitru Cristea, după ce avocaţii acestuia i-au acuzat pe procurorii DNA că nu au respectat procedurile şi drepturile clientului lor. În aceste condiţii, Dumitru Cristea a fost pus în libertate.

Vineri, Tribunalul Gorj a admis recursul DNA în dosarul de arestare a fostului director Dumitru Cristea, astfel că miercuri la Judecătoria Târgu Jiu s-a rejudecat solicitarea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Târgu Jiu îl cercetează pe Cristea pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Cristea este acuzat că, în cursul anului 2007, a dat dispoziţii angajaţilor din subordine să întocmească documente pentru cumpărarea, recepţionarea şi plata unui "utilaj terasier pe şenile multifuncţional", semnând documentaţia de achiziţie. DNA afirmă că actele ar fi fost făcute "cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice", pe motiv că utilajul "s-a dovedit a fi uzat şi, prin urmare, neutilizabil".

Prejudiciul rezultat din această acţiune a lui Cristea, în valoare de 800.000 de lei, ar fi constituit, de fapt, un avantaj material pentru două firme: Voron Trans SRL din Mediaş şi Tutto Mobili SRL din Târgu Mureş, ultima dintre ele, spun procurorii, fiind "controlată de învinuitul Surupăceanu Mugurel prin persoane interpuse".

În urmă cu aproximativ zece zile, procurorii anticorupţie au instituit sechestrul asigurator pe o parte din averea lui Dumitru Cristea.

Numele directorului general al CE Turceni a fost vehiculat recent, după ce s-a aflat că acesta a câştigat, în luna iunie, o primă de circa 149.000 de lei, primă care echivalează cu 12 salarii primite suplimentar pentru realizarea indicatorilor de performanţă economică. Suma respectivă a devenit publică după ce soţia acestuia, Narcisa Cristea, director economic al Primăriei Târgu Jiu, şi-a reactualizat declaraţia de avere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici