Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv pentru 25 de zile

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a ajuns în arestul Poliţiei Judeţene Braşov, marţi, după ce procurorii DNA au admis propunerea de arestare preventivă pe numele acestuia pentru 25 de zile într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciu.

633 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv pentru 25 de zile

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv pentru 25 de zile

Căncescu a fost ridicat de poliţişti de la domiciliul său din localitatea Râşnov, unde se afla în arest la domiciliu şi trasnprotat la sediul IPJ Braşov, unde a fost plasat în arest preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul preşedinte al CJ Braşov a fost reţinut pentru 24 de ore pe data de 26 octombrie, iar a doua zi a fost propus pentru arestare preventivă la Tribunalul Braşov. Judecătorii au decis, însă, să îl plaseze în arest la domiciliu. Atât pocurorii, cât şi Căncescu au atacat decizia, iar marţi Curtea de Apel Braşov a judecat cauza şi a decis arestarea preventivă a lui Căncescu pentru 25 de zile, potrivit judecătorului Răzvan Dicu, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Braşov.

Aristotel Căncescu este acuzat de procurori şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată într-un dosar privind alegerile electorale din 2012. El este acuzat de procurorii DNA de luare de mită (3 fapte) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Emil Cirică, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Petru Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov, pentru de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

"În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov. Una dintre cele trei persoane este şi inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei“, potrivit DNA.

Banii respectivi au fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean.

"În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia şi Ispas Radu Petru. Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Consiliului. Astfel, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei. Ulterior, Claudiu Coman a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut", susţine DNA.

"După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Iosif Razvan şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei. În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial. Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe", susţin procurorii.

Banii au fost apoi remişi lui Claudiu Coman. Acesta a folosit 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Braşov.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici