Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu

Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu este cercetat de PICCJ pentru abuz în serviciu, într-un dosar mai vechi privind o dispoziţie de demolare a unei clădiri, în care procurorii au dispus clasarea cauzei, însă hotărârea a fost contestată la instanţă, care a decis redeschiderea dosarului.

527 afișări
Imaginea articolului Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu

Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Judecătoria Sectorului 5 a admis, în 4 septembrie, plângerea formulată de SC Ruxandra Trading SRL, în contradictoriu cu Adriean Videanu, şi a desfiinţat o ordonanţă de clasare din 20 martie a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, menţinută în 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Instanţa a dispus trimiterea dosarului la Parchet, "în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave faţă de suspectul Videanu Adriean". Decizia este definitivă, astfel că dosarul va fi trimis procurorilor, după redactarea motivării.

"În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală, admite plângerea formulată de petenta SC Ruxandra Trading SRL în contradictoriu cu intimatul Videanu Adriean. Desfiinţează ordonanţa de clasare nr. 586/P/2009 din 20.03.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, menţinută prin Ordonanţa nr. 1103/II-2/2014 din 06.05.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune trimiterea dosarului nr. 586/P/2009 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infr. de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 297 N.C.pen rap. la art. 309 N.C.pen, cu aplic. art. 5 alin. 1 N.C.pen. faţă de suspectul Videanu Adriean", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.

Societatea Ruxandra Trading SRL arăta în plângere că a fost prejudiciată cu 3,7 milioane de euro, din cauza unui act administrativ emis de Primăria Capitalei, în mandatul lui Adriean Videanu, prin care s-a dispus demolarea unei clădiri ce aparţinea acestei firme. Potrivit acelui document, clădirea ar fi fost construită fără autorizaţie, pe un teren proprietatea municipiului Bucureşti, pe care Primăria Capitalei urma să construiască sediul Liceului Francez.

În plângerea depusă la Parchet erau vizaţi trei angajaţi ai Primăriei Capitalei, respectiv arhitectul şef, directorul Direcţiei Inspecţie şi directorul Direcţiei Juridice, dar cercetările s-au extins ulterior şi la primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. În final, pentru cei patru s-a decis neînceperea urmăririi penale, iar procurorul de caz de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a clasat plângerea în 20 martie 2014. Dispoziţia a fost menţinută în 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Decizia a fost contestată de reprezentanţii firmei Ruxandra Trading atât la procurorul de caz, cât şi la superiorul acestuia, iar după respingerea contestaţiilor, şi la Judecătoria Sectorului 5, care a dispus retrimiterea cauzei la Parchetul instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici