Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, la Gândul şi Mediafax: Mergeam la petrecerile SRI, la invitaţia lui George Maior. Mai plastic, era tot statul acolo - VIDEO

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, este invitatul emisiunii Gândul şi Mediafax LIVE, astăzi, de la ora 14.30.

1768 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, la Gândul şi Mediafax: Mergeam la petrecerile SRI, la invitaţia lui George Maior. Mai plastic, era tot statul acolo - VIDEO

Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, LIVE la Gândul şi Mediafax, de la 14.30, despre protocoalele SRI şi intervenţiile Serviciului în politică şi justiţie

Cele mai importante declaraţii ale fostului şef al ANI, Horia Georgescu:

- „Statul paralel" este o sintagmă foarte des folosită, eu am văzut lucrurile ca pe o colaborare instituţională mai profundă.

- Nu pot să vă dau elemente foarte tehnice din protocolul ANI cu SRI, el formaliza relaţia dintre instituţia pe care eu o conduceam, şi SRI. (...) Protocolul a fost necesar, cel puţin în viziunea mea, pentru a creşte capabilitatea agenţiei pentru a identifica infracţiunilor pe care le investiga, în special pentru conflictele de interese şi incompatibilităţi.

- ANI gestiona un număr foarte mare de cazuri, fie că vorbim de funcţionari, politicieni locali sau de rang înalt. A fost necesar un astfel de protocol şi a contribuit la unele cazuri pe care Agenţia le-a verificat.

Sesizarea SRI în cazul preşedintelui Iohannis?

- S-a făcut la sesizarea SRI, este un fapt public acum. (...) ANI  a primit o sesizare, fie că venea de la SRI, de la dumneavoastră, din presă, trebuia să fie gestionată de instituţie. Noi am făcut verificări. Noi nu ştim ce a stat în spatele acestei sesizări, dacă persoane din SRI au avut un anumit interes, să sesizeze în acel moment, cu predilecţie în cheie politică. La acel moment, vă spun sincer, mi s-a părut o coincidenţă foarte mare. (...) Acest lucru poate fi lămurit de SRI sau de Comisia de control.

O discuţie cu Maior pe acest subiect?

- Am avut discuţii cu Maior despre anumite dosare care se aflau pe rolul agenţiei.

Cum decurgea o astfel de discuţie?

- În cadrul discuţiilor pe care le aveam erau enunţate aspecte ce ţin de legalitate, de parcursul dosarului în instanţă, precum şi alte elemente. (...) Erau discuţii în care se abordau aceste teme, stadiul dosarului, ce se întâmplă cu el, etc. (...) În cazul relaţiei dintre mine şi domnul George Maior, aceste discuţii au depăşit cadrul instituţional, acum nu ştiu dacă au depăşit bariera legală. Atunci mi se părea normal să avem astfel de discuţii amicale şi instituţionale. (...) Până la urmă, dincolo de persoana George Maior eu vorbeam cu directorul SRI, una dintre cele mai înalte autorităţi din România, când mi se indicau că erau elemente care ţin de siguranţa naţională, nu prea mai eram eu măsură să contest.

- În cazul sesizării pentru Klaus Iohannis văd lucrurile din cu totul şi cu totul altă perspectivă. Nu trebuie rescrisă istoria în cazul unor legături sau relaţii instituţionale. Acestea trebuie lămurite mai ales în planul instituţional. La acel moment mi s-a părut că nu este doar o coincidenţă că a fost făcută acea sesizare în acea zi. Acum (...) îmi par cel puţin ciudate sau într-o ceaţă.

V-aţi simţit folosit?

- Posibil să fie şi asta.

Sesizarea în cazul lui Hellvig

- Trebuie verificat ce a stat în spatele acelor sesizări, eu ştiu că domnul Hellvig era ministru atunci, iar SRI a făcut o sesizare. Noi am procesat-o la fel ca pe toate celelalte. SRI sesiza cu toate categoriile de funcţii din cadrul aparatului public, fie că vorbim de aleşi locali, membri ai Parlamentului, miniştri, funcţionari publici. Eu îmi aduc aminte că au fost şi sesizări din cadrul administraţiei publice locale - primari, preşedinţi de CJ.

Cum v-aţi cunoscut cu domnul Maior?

- Ne-am cunoscut la nivel instituţional, apoi lucrurile au evoluat în această direcţie. Poate că domnul Maior a văzut-o altfel decât o relaţie amicală. (...) Este posibil să fi fost folosit, dar fără a avea un comportament voluntar din partea mea. Dacă domnul Maior a folosit astfel de informaţii în interes public, se va afla. Eu am crezut în domnul Maior şi l-am apreciat sincer.

Când au început problemele dumneavoastră aţi avut o discuţie cu domnul Maior?

- Nu am discutat aceste lucruri decât după ce am ieşit din arest. Am fost ridicat de acasă, dus la DNA, reţinut şi arestat preventiv 4 luni. Comunicam direct apoi, fie îl abordam eu, fie mă aborda domnia sa. Ne-am şi văzut. (...) Susţin şi acum că sunt victima unui abuz, acest dosar şi condamnarea în sine nu au niciun fel de element de legalitate, decizia fiind dată în disonanţă cu probatoriul administrat chiar de către judecătoare. (...) De ce doamna Ana Maria Trancă a cheltuit milioane de euro din banii contribuabililor români, dacă ştia la ce verdict se va ajunge? (...) Nu am avut niciun interes, nici măcar DNA nu spune că am avut vreun interes sau am favorizat pe cineva. Sper că la ICCJ voi avea parte de un complet imparţial, nu ca la judecata de fond, când doamna Trancă nu a făcut nimic altceva decât să dea dreptate acuzaţiilor DNA.

- Unde sunt informaţiile, unde sunt sesizările? Se spune că a fost un jaf de proporţii.

- Maior, la fel ca şi mine, trebuie să-şi asume nişte responsabilităţi şi să răspundă publică pentru nişte lucruri, din moment ce a condus SRI atât timp.

Mergeaţi la petrecerile din sediile SRI?

- Da, mergeam, la zile de naştere, la zilele SRI-ului, la invitaţia domnului George Maior. Nu cred că mai e un secret că veneau şi politicieni, veneau şi judecători, doamna Livia Stanciu, domnul Şelaru. La acel moment nu mi s-a părut bizar pentru că la discuţiile din acel spaţiu nu complota nimeni, nu conspira nimeni, socializam, discutam în contradictoriu, uneori, alteori nu.

- În literatura de specialitate de spune că se lucrează compartimentat. Cel care consider eu că avea tabloul general asupra situaţiei politice şi instituţionale era George Maior. Restul, ceilalţi din jur aveam bucăţi de informaţie şi nu putea să vedem o privire de ansamblu despre cum se văd lucrurile de la vârful lanţului trofic. (...) Ca să rezum mai plastic, era tot statul acolo. (...) În tot există un interes. Legitime sau mai puţin legitime.

Fostul şef al ANI, Horia Georgescu,  răspunde întrebărilor referitoare la relaţia ANI cu SRI, implicaţiile Seviciului în politică şi justiţie, precum celor referitoare la dosarul în care a fost condamnat, în primă intanţă, la patru ani cu executare.

Recent, după audierea sa în Comisia SIPA, Horia Georgescu a susţinut că Agenţia Naţională de Integritate primea foarte multe sesizări din partea SRI, iar categoriile de persoane la care făceau referire erau multiple.

De asemenea, acesta a adăugat că erau uzuale discuţiile cu fostul director al SRI, George Maior, deoarece exista un protocol inter-instituţional între ANI şi Serviciul Român de Informaţii.

„Am avut discuţii punctuale pe dosare cu domnul fost director al SRI, George Maior. Era uzual, având în vedere că exista un protocol inter-instituţional între ANI şi SRI. Asta era infrastructura instituţională sub care comunicam. Vreau să spun acest lucru şi să îl repet: ANI era sesizată oficial. Noi nu puteam decât să procedăm legal şi să eplicăm legea cu privire la aceste cazuri”, a spus Georgescu.

Totodată, fostul şef al ANI a spus că nu vrea să comenteze sesizarea SRI în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis, pe când acestea devenea membru PNL, dar că Agenţia a procesat sesizarea conform prevederilor legale.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici