Fostul şef CJ Braşov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie.

633 afișări
Imaginea articolului Fostul şef CJ Braşov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Fostul şef CJ Braşov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Astfel, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA Braşov, Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, Sebastian Grapă, la data faptelor consilier judeţean şi ulterior senator, pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri or alte foloase necuvenite, Matei Gravil, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, pentru dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, Gheorghe Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, pentru dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz, în formă continuată şi Adrian Sabin Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Pe de altă parte, procurorii i-au mai trimis în judecată, însă în stare de libertate, pe Radu Petru Ispas, administrator public al judeţului Braşov la data faptei, Viorel Costea, director al Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri de la Consiliul Judeţean Braşov la data faptei, pentru abuz în serviciu în formă continuată; Ioan Iancu Boeriu, primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, la data faptei, pentru de abuz în serviciu în formă continuată; Cristinel Paltin, primar al comunei Şercaia, judeţul Braşov la data faptei şi în prezent, pentru abuz în serviciu; Florin Gabriel Cornea, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată; Valentin Olimpiu Şoneriu şi Vasile Ungureanu, consilieri judeţeni la data faptei, Cătălin George Muntean, primar al municipiului Codlea la data faptei, Deagoş Romulus Crăciun, pentru dare de mită, în formă continuată, Ovidiu Stângu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în formă continuată; Cosmin Ioan Leancu, primar al comunei Beclean la data faptei şi Lucia Cristina Grama, administrator al unei societăţi comerciale, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii spun că dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie din perioada 2010 – 2013 ale lui Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, totodată preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, dar şi de către persoane din anturajul acestuia, consilieri judeţeni şi primari.

Astfel, Aristotel Căncescu a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

El a primit de la Sebastian Grapă 170.000 lei; de la Gheorghe Claudiu Cornea, 100.000 lei; de la Valentin Olimpiu Şoneriu 60.000 lei, de la Matei Gavril, 50.000 lei; de la Muntean Cătălin 50.000 lei pentru ca Şandru Răzvan Ovidiu să fie pus pe o poziţie sigur eligibilă de consilier judeţean, de la Vasile Ungureanu 40.000 lei şi de la Dragoş Crăciun 15.000 lei.

Suma totală de bani primită de fostul preşedinte al CJ Braşov a fost de 485.000 lei. Toate sumele de bani au fost predate personal, spun procurorii, sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte, fără ca aceştia să primească documente justificative.

Banii au fost folosiţi în campania electorală din anul 2012.

Ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

"În perioada 2010 - 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian şi mai multe primării din judeţ. Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.393.497 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit DNA, în 2013, Aristotel Căncescu, la cererea şi cu ajutorullui Matei Gavril, a aprobat alocarea a 400.000 lei din fondul de rezervă al C.J. Braşov sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către Ioan Iancu Boeriu, în calitate de primar al comunei Jibert din judeţul Braşov de la o societate controlată în fapt de Matei Gavril.

"Valoarea totală a contractelor semnate de inculpatul Boeriu Ioan Iancu a fost de 416.721,78 lei, sumă care constituie folos necuvenit pentru inculpatul Matei Gavril. În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Braşov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa", potrivit sursei citate.

Mai mult, Aristotel Căncescu a ţinut o evidenţă a utilizării banilor respectivi. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de Căncescu, fără discuţii sau verificări.

"În perioada noiembrie 2011 - martie 2014 inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Cornea Gheorghe Claudiu, a încălcat prevederile legale în legătură cu încheierea şi derularea unor achiziţii publice având ca obiect întocmirea de studii reabilitare, modernizare, reparare drumuri şi realizare studiu privind revizuirea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor.
Beneficiar al acestor contracte au fost două societăţi comerciale administrate de Cornea Florin Gabriel, fratele inculpatului Cornea Gheorghe Claudiu.
Concret, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a dat dispoziţii funcţionarilor din aparatul de specialitate al C.J. pentru a întocmi formal mai multe referate, pe care ulterior le-a aprobat direct sau prin intermediul inculpaţilor Ispas Radu Petru şi Costea Viorel. Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi au încercat să justifice achiziţiile respective precum şi desfăşurarea unei proceduri formale de atribuire", arată procurorii.

Prin toate aceste acţiuni, bugetul Consiliului Judeţean Braşov a fost prejudiciat cu aproape un milion de lei, care reprezintă totodată folos necuvenit pentru Gheorghe Claudiu Cornea şi firmele controlate de acesta.

Procurorii mai arată că, în februarie 2012, Cristinel Paltin, în calitate de primar al Comunei Şercaia şi coleg de partid cu Sebastian Grapă, la cererea şi cu ajutorul acestuia, a încheiat cu o societate administrată şi deţinută în fapt de Grapă un contract de servicii în valoare de 78.120 lei, având ca obiect întocmirea şi predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov”.

Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea acestei achiziţii, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.

În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei.

În atribuirea contractelor, Sebastian Grapă a beneficiat de ajutorul lui Neag Adrian Sabin care a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, a completat şi semnat facturi şi a redactat contracte.

"Totodată, în perioada 2012 – 2013, inculpatul Grapă Sebastian, în calitate de senator în parlamentul României, în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine, a efectuat nemijlocit operaţiuni financiare ca acte de comerţ, care intrau în sfera de competenţă a administratorului societăţilor comerciale deţinute de acesta, pentru încheierea sau executarea şi plata contractelor derulate cu primăriile mai multor comune din judeţul Braşov. În perioada februarie – martie 2017 cu ocazia audierii în calitate de martori, inculpaţii Leancu Cosmin Ioan, primar al comunei Beclean, Stângu Ovidiu Ioan şi Grama Lucia Cristina, au făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu au spus tot ce ştiu în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebaţi, urmărind prin aceasta să împiedice cercetările ce se desfăşoară în cauză împotriva inculpaţilor menţionaţi anterior", arată DNA.

Consiliul Judeţean Braşov s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.727.178,08 lei.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile, conturi bancare şi părţi sociale de la societăţi, ce aparţin inculpaţilor din dosar. De asemenea, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin altor persoane în vederea confiscării extinse.

Faţă de Ovidiu Şandru, procurorii au dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici