Fostul şeful al Jandarmeriei Alba şi alţi 36 de militari, judecaţi pentru sute de fapte de corupţie

Fostul şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herţa, şi căpitanul Liviu Valentin Rusu, de la aceeaşi instituţie, au fost deferiţi justiţiei de procurorii militari anticorupţie, care îi acuză pe ei şi pe alţi 35 de foşti si actuali subordonaţi de sute de fapte de corupţie, abuz şi santaj, potrivit DNA.

624 afișări
Imaginea articolului Fostul şeful al Jandarmeriei Alba şi alţi 36 de militari, judecaţi pentru sute de fapte de corupţie

Fostul şeful al Jandarmeriei Alba şi alţi 36 de militari, judecaţi pentru sute de fapte de corupţie (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, că au fost trimişi în judecată căpitanul Liviu Valentin Rusu, comandant de grupă la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei (IJJ) Alba, şi colonelul în rezervă Ioan Onac Herţa, fostul inspector şef al instituţiei.

Herţa este acuzat de anchetatorii de 101 fapte de fals intelectual în formă continuată, 98 de fapte de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial în formă continuată, cinci fapte de uz de fals, patru fapte de înşelăciune, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi şapte fapte de omitere a sesizării organelor judiciare.

Căpitanul Rusu este acuzat de două fapte de instigare la infracţiunea de fals intelectual, două de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, patru de uz de fals, două de înşelăciune, patru de fals în declaraţii, 594 de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 16 de şantaj. Acesta ar fi comis faptele în perioada ianuarie 2007 - iulie 2008.

Alături de aceştia vor fi judecaţi foşti şi actuali angajaţi ai IJJ Alba - Cornel Vasile Avram, Flavius Cornel Bara, Marius Barbu, Lucian Bretean, Teodor Sorin Bogin, Ioan Radu Borteş, Silvia Adela Bruzan, Claudiu Dăian, Traian Dârlea, Gheorghe Ghiuşan, Ovidiu Gostian, Mircea Gujbă, Nicolae Ioan Haţegan, Ionuţ Onac Herţa, fiul fostului inspector, Alexandru Ilieş, Alexandru Macarie, Nicolae Marian, Traian Marinca, Gheorghe Mărginean, Ioan Virgil Moşneag, Gheorghe Mutu, ADrian Dorin Nariţa, Iulian Nistorescu, Teodor Pădurean, Sabin Petruşe, Eugen Popescu, Emanoil Sabău, Aurel Pârcălab Savu, Traian Claudiu Simedru, Călin Stoica, Vasiu Gheorghe Tîrc, Gabriel Marian Tribiţ, Ştefan Trifoi, Ştefan Varro şi Raul Alin Vinţan, acuzaţi de abuzuri şi falsuri comise la această instituţie.

Procurorii arată, în rechizitoriul transmis instanţei, că în 2006, la nivelul IJJ Alba, s-a format o "asociere de tip infracţional" iniţiată Herţa şi Moşneag, care îndeplineau în acea perioadă funcţiile de inspector şef, respectiv de contabil şef al IJJ Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonaţi, şi trei din lucrătorii biroului financiar al unităţii, respectiv inculpaţii Dârlea, Marian şi Borteş.

Scopul acestei asocieri de tip infracţional, notează anchetatorii, a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, care au fost utilizate, în acelaşi scop - de a obţine credite în mod ilegal. Începând din 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care cadrele militare din IJJ Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă.

Spre exemplu, se arată în documentul citat, Herţa, în calitate de inspector şef în cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false, pe baza cărora au fost obţinute credite în mod fraudulos.

Tot Herţa a determinat colegii subordonaţi să-i elibereze patru astfel de adeverinţe false, de care s-a folosit la unităţi bancare. Suma obţinută ilegal de către Herţa, în acest mod, depăşeşte suma de 200.000 de lei, arată DNA.

Procurorii militari mai arată că în perioada 2006-2013, profitând de funcţia de comandant de grupă, Rusu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază şi patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei să staţioneze în mod repetat şi nelegal în diferite locuri, pentru ca el să-şi poată rezolva probleme personale.

La data 19 iulie 2011, opt subofiţeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu au depus rapoarte personale inspectorului şef al IJJ Alba Herţa privind staţionările nelegale. Comandantul Herţa nu a sesizat însă nici consiliile de onoare de la nivelul unităţii şi nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu referitoare la aspectele penale reclamate de subordonaţii săi.

"În cursul anului 2011, Herţa Ioan Onac, deşi luase la cunoştinţă despre o faptă de furt calificat săvârşită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent", se arată în rechizitoriu.

În 2006, mai notează procurorii militari, un subordonat al lui Herţa a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea şefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Herţa nu şi-a respectat obligaţia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise, iar în perioada 2005-2006, Rusu a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparţinând unei societăţi comerciale şi s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiaşi societăţi, prestând astfel activităţi incompatibile cu funcţia exercitată.

Anchetatorii susţin că Herţa, deşi a aflat despre aceste activităţi, nu a luat nicio măsură în sensul efectuării de cercetări ori a sesizării organelor competente, iar în cursul anului 2009, luând la cunoştinţă în mod direct de săvârşirea unei infracţiuni, respectiv de lovirea ofiţerului inferior în grad, comisă de un subordonat al său, nu a sesizat organul judiciar competent.

În 5 decembrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul Militar Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Herţa şi Rusu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici