Fostul vicepreşedinte ANT Livia Sima, achitată în dosarul contractului de promovare a turismului

Fostul vicepreşedinte al ANT Livia Sima a fost achitată, miercuri, de Judecătoria Sectorului 1, în dosarul în care procurorii o acuză că ar fi prejudiciat statul cu 1,5 milioane de euro, prin atribuirea ilegală a unui contract de publicitate pentru promovarea turismului românesc.

558 afișări
Imaginea articolului Fostul vicepreşedinte ANT Livia Sima, achitată în dosarul contractului de promovare a turismului

Fostul vicepreşedinte ANT Livia Sima, achitată în dosarul contractului de promovare a turismului (Imagine: Shutterstock)

Pe de altă parte, instanţa a decis condamnarea la nouă luni de închisoare cu suspendare a fostului director general al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), Mili Cristian Motorga.

Prin soluţia de miercuri, a fost condamnat şi fostul director general adjunct al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din ANT, Traian Iordănescu, la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual.

Fostul consilier personal al ministrului Transporturilor, Mihai Dragu, a fost achitat, însă directorul adjunct al Direcţiei Juridice, Autorizare şi Control din cadrul fostei ANT, Elena-Sorina Paul, a fost condamnată de instanţă la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infractiunii de fals intelectual.

Alţi trei inculpaţi în acest proces, respectiv Ilie Traian Stăniloaie, Cosmin Dumitru Ghiţulescu şi Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobritoiu, au fost achitaţi.

În aceleaşi dosar, Judecătoria Sectorului 1 a dispus condamnarea la şase luni de închisoare cu suspendare a referentul economic Ileana Vlădoiu, dar şi a consilierilor superiori Alexandra Crina Chiriac şi Mirela Puşcoi. Pe de altă parte, Cristian Burtan şi Nicoleta Luminiţa Ortopelea, au fost achitaţi pentru infracţiunile de fals intelectual în formă continuată.

Instanţa a mai dispus şi ridicarea sechestrului asigurator pus de DNA asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Decizia de miercuri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Fostul vicepreşedinte ANT Livia Sima şi alte persoane din conducerea Autoritătii Naţionale pentru Turism au trimise în judecată, în 6 octombrie 2008, pentru un prejudiciu de 1,5 milioane de euro adus bugetului de stat prin atribuirea ilegală a unui contract de publicitate pentru promovarea turismului românesc.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane în legătură cu atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate, prejudiciul cauzat bugetului de stat ridicându-se la circa 1,5 milioane de euro.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată că, în 30 noiembrie 2006, comisia de evaluare a ofertelor de achiziţie publică constituită la nivelul ANT (autoritatea contractantă) şi formată din Traian Iordănescu - preşedinte, Mihai Dragu, Nicoleta Ortopelea, Cristian Burtan şi Ileana Vlădoiu - membri, a desfăşurat procedura de licitaţie publică iniţiată în vederea atribuirii contractului de servicii având ca obiect realizarea "Campaniei de media pe plan internaţional", cu o valoare de 1,5 milioane de euro. Licitaţia avea ca obiect achiziţionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice româneşti, cât şi a cinci machete de banner, care să aibă acelaşi specific.

După evaluarea ofertelor depuse de trei firme, comisia a declarat câştigătoare oferta SC SM Art Advertising Group SRL, însă comisia de evaluare a fost constituită cu încălcarea prevederilor legale, iar firma a fost declarată câştigătoare în mod nelegal, cu încălcarea principiului tratamentului egal.

La aceeaşi dată, comisia de evaluare a întocmit un proces verbal de licitaţie în care s-au consemnat date nereale cu privire la legalitatea constituirii comisiei, iar Livia Sima ar fi aprobat raportul procedurii de licitaţie.

Cu toate acestea, în 21 decembrie 2006, Motorga, în calitate de director general al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din ANT, ar fi aprobat plata către firma câştigătoare a unei sumei de peste 1,6 milioane lei (echivalentul a aproximativ 475.000 euro), sumă care reprezintă o primă tranşă din valoarea contractului.

De asemenea, la 27 decembrie 2006, Iordănescu, Vlădoiu, Chiriac, Puşcoi şi Paul, în calitate de membri ai comisiei de recepţie, ajutaţi de inculpatul Samson Dumitru, director economic şi asociat la Sc SM Art Advertising Group SRL, ar fi întocmit în fals procesul verbal de predare-primire, în care s-a consemnat în mod nereal că au fost recepţionate clipurile publicitare şi machetele de banner.

"Actul fals a fost folosit de inculpata Motorga Cristina Mili, în aceeaşi zi, pentru plata către Sc Sm Art Advertising Group Srl a celei de-a doua tranşe a preţului contractului, în cuantum de 3.749.690 de lei (echivalentul a 1.112.965,14 de euro)", se arată în comunicatul DNA.

Apoi, în 4 ianuarie 2007, Stăniloaie şi Ghiţulescu, în calitate de observatori la Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, după verificarea procedurii de licitaţie, ar fi redactat un raport de activitate în care au consemnat date nereale cu privire la constituirea comisiei de licitaţie, omiţând să constate nulitatea întregii proceduri de licitaţie.

La aproximativ două luni după data efectuării plăţii, reprezentanţii firmei de publicitate au predat ANT, cu nerespectarea procedurilor legale, cinci clipuri publicitare cu tema "Ţara de basm", în care personajul principal era Dracula. Clipurile, care au costat aproximativ 200.000 de euro, au fost apreciate ca necorespunzătoare calitativ de către director general Cristina Lili Motorga, motiv pentru care s-a dispus refacerea acestora.

Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total cauzat în dauna ANT la peste cinci milioane de lei (echivalentul a 1.594.256 de euro). Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând persoanelor cercetate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici