FOTO Peste 188 de milioane lei pentru reabilitarea Transalpinei de Apuseni, care leagă Ţara Moţilor de Aiud

Transalpina de Apuseni, unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România, care leagă Munţii Apuseni de municipiul Aiud, va fi reabilitat cu peste 188 de milioane de lei, contractul de finanţare fiind semnat miercuri, la Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

564 afișări
Imaginea articolului FOTO Peste 188 de milioane lei pentru reabilitarea Transalpinei de Apuseni, care leagă Ţara Moţilor de Aiud

Peste 188 de mil. lei pentru reabilitarea Transalpinei de Apuseni, care leagă Ţara Moţilor de Aiud

Contractul de finanţare pentru reabilitarea Transalpinei de Apuseni a fost semnat, miercuri, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, iar valoarea totală a proiectului este de 188.150.369 de lei din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 183.988.373 de lei.

„Drumul judeţean DJ107I supus modernizării are durata de valabilitate depăşită de mult, prezentând numeroase şi grave degradări atât ale îmbrăcăminţii căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerinţelor de trafic actual, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite. Principala problemă a drumului este generată de lipsa unui sistem rutier adecvat traficului actual. În plan, traseul drumului judeţean este sinuos, existând multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzătoare. Podurile existente de pe traseul drumului judeţean DJ107I care asigură traversarea cursurilor de apă, prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesară execuţia unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători”, a transmis ADR Centru, miercuri, într-un comunicat de presă.

Beneficiile modernizării drumului constau nu numai în realizarea unei noi căi rutiere, în lungime de peste 78,4 km, care va lega municipiul Aiud de oraşul Abrud, fiind deserviţi direct aproape 30.000 de locuitori, ci şi creşterea calităţii mobilităţii cetăţenilor prin utilizarea pistelor pentru biciclete pe o distanţă de 6,7 km şi amenajarea de trotuare pe 12.610 de metri pătraţi, potrivit ADR Centru.

Acelaşi proiect prevede asigurarea semnalizării rutiere moderne, amenajarea unui număr de 21 de staţii de autobuz, reducerea timpului de deplasare, reducerea consumurilor de transport şi creşterea siguranţei de deplasare, potrivit sursei citate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că prin reabilitarea acestui drum se vor crea oportunităţi pentru numeroşi locuitori din comunităţile aflate în această zonă a judeţului.

„Dăm astăzi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective şi va crea noi oportunităţi pentru numeroşi locuitori din comunităţile aflate în această zonă a judeţului Alba. Fie că e vorba de dezvoltarea turismului şi a activităţilor economice, în general, sau doar de economiile făcute cu transportul, sunt sigur că efectele benefice ale acestei investiţii se vor face resimţite rapid pentru locuitorii de aici şi nu doar pentru ei”, a spus Ion Dumitrel.

La rândul său, directorul ADR Centru, Simion Creţu, a spus că acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare.

„Acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare întocmită de ADR Centru şi, după depunerea cererii de finanţare la sfârşitul anului trecut, a fost analizat atent de evaluatori, din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor impuse de finanţator, respectiv faţă de prevederile Ghidului solicitantului. (...) Suntem siguri că, la momentul recepţiei lucrărilor implementate prin acest proiect, respectiv peste doar doi ani, întregul traseu va fi funcţional, în integralitatea sa, deschizându-se astfel o nouă poartă către frumuseţile Ţării Moţilor, de această dată prin partea de nord a judeţului Alba. Ne bucură şi faptul că această investiţie este complementară şi cu proiectul de Modernizare a DJ 107M, Aiud-Buru, două căi care converg la Aiud şi care conectează mii de oameni la reţeaua europeană de transport”, a declarat Simion Creţu.

Drumul cunoscut sub denumirea de „Transalpina de Apuseni” străbate culmile munţilor Trascăului şi Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Rîmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu terminare în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud, pe o lungime totală de 78,42 km.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici