Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu vrea un regim de detenţie mai blând

Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, Lucian, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", a cerut în instanţă schimbarea regimului de executare a pedepsei din închis în semideschis.

167 afișări
Imaginea articolului Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu vrea un regim de detenţie mai blând

Fratele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu vrea un regim de detenţie mai blând (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lucian Fenechiu a contestat la Judecătoria Iaşi decizia din 26 februarie a Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi prin care s-a stabilit să execute pedeapsa de 5 ani de închisoare în regim închis. De asemenea, Fenechiu a solicitat încadrarea în regim semideschis.

"Faptele pentru care am fost condamnat nu sunt fapte de violenţă, comportamentul pe care l-am manifestat în detenţie a fost unul exemplar, nu prezint niciun risc pentru celelalte persoane aflate în detenţie, nu am antecedente penale, vârsta şi starea mea de sănătate nu mi-ar permite să fac faţă unui regim închis, am o carieră bine definită, fiind bine integrat social", a precizat Fenechiu în plângerea adresată Judecătoriei Iaşi.

Lucian Fenechiu a susţinut în contestaţia trimisă la instanţă că poate participa şi la o serie de activităţi.

"Datorită pregătirii mele profesionale şi studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilităţi care mă recomandă pentru includerea în programe educative, de asistentă psihologică şi asistenţă socială care pot fi desfăşurate în regim semideschis. Am disponibilitatea de a presta muncă şi de a participa la activităţi educative, culturale, terapeutice, moral-religioase, de instruire şcoală şi formare profesională", a mai arătat ieşeanul în plângerea adresată instanţei.

Judecătoria Iaşi a decis scoaterea de pe rol a plângerii formulate de Fenechiu împotriva deciziei de stabilire a regimului de executare a pedepsei emisă de Penitenciarul Iaşi şi înaintarea acesteia la judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iaşi pentru a fi soluţionată.

Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depăşesc 13 ani.

În schimb, regimul semideschis se aplică iniţial deţinuţilor condamnaţi la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc 3 ani.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi are trei tipuri de regim de detenţie: deschis, închis sau de maximă securitate.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv, în 30 ianuarie, pe Relu Fenechiu, pe fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi pe omul de afaceri Mihai Bogdan Damian, la cinci ani de închisoare.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici