Fraude informatice cu prejudiciu de 800.000 dolari. 16 persoane au fost deferite justiţiei

Procurorii DIICOT Galaţi au trimis în judecată 16 persoane, dintre care 12 în stare de arest, acuzate de fraude informatice prin care au păgubit 800 de părţi vătămate şi au produs un prejudiciu de aproximativ 800.000 de dolari.

895 afișări
Imaginea articolului Fraude informatice cu prejudiciu de 800.000 dolari. 16 persoane au fost deferite justiţiei

Fraude informatice cu prejudiciu de 800.000 dolari. 16 persoane au fost deferite justiţiei (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată 16 inculpaţi, din care 12 în stare de arest preventiv, în urma destructurării unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de fraude informatice, informează, marţi, DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că Chiriţă Geani, împreună cu Mocanu Iulian, Carusu Leonard Constantin, Paraipan Adrian-Constantin şi Mungiu Florin-Carmelo au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul obţinerii de beneficii financiare considerabile, prin derularea de tranzacţii sau licitaţii on-line frauduloase, prin intermediul unor site-uri specializate în activităţi de comerţ electronic.

Membrii grupării se conectau în mod neautorizat la servere din străinătate, efectuând modificări asupra unor pagini web aparţinând unor site-uri de comerţ electronic, pe care le transmiteau prin email către persoane fizice din SUA, Canada, Australia şi Europa de Vest.

Ulterior, prin phishing, obţineau datele de autentificare ale acestor persoane - user şi parolă şi le utilizau, fără permisiunea lor, pentru conectarea la site, în vederea licitării în mod fictiv de produse inexistente.

Sumele de bani rezultate în urma acestor tranzacţii erau primite prin intermediul sistemelor de transfer monetar internaţional.

La grupul infracţional organizat au aderat şi Creţu Lorita Maria, Balan Emilia şi Timoş Nicoleta Lenuţa, angajate la societăţi comerciale licenţiate să efectueze transferuri monetare internaţionale, acestea având rolul de a remite membrilor grupului sumele de bani transferate de către părţile vătămate.

În această modalitate, inculpaţii au indus în eroare un număr de circa 800 părţi vătămate.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 800.000 de dolari.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici