Freedom House include România în categoria ţărilor libere

România se încadrează în categoria ţărilor libere, cu democraţie electorală, conform raportului anual Freedom House privind libertatea în lume, care apreciază că aderarea la UE si apropierea de Europa Occidentală reprezintă factori importanţi pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.

22 afișări
Imaginea articolului Freedom House include România în categoria ţărilor libere

Freedom House include România în categoria ţărilor libere (Imagine: Mediafax Foto)

Freedom House include România în categoria ţărilor unde atât drepturile politice, cât şi libertăţile civile sunt respectate, evaluând nivelul de respectare a acestora la 2, pe o scară cu şapte grade, unde nivelul 1 reprezintă cel mai înalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor şi libertăţilor.

Organizaţia apreciază că statele din fosta Uniune Sovietică şi-au continuat declinul, început în urmă cu zece ani, fiind devansate de Africa subsahariană şi Orientul Mijlociu, în funcţie de mai mulţi indicatori. Rusia şi Georgia, care au fost implicate într-un război din cauza Osetiei de Sud, au fost printre cele mai notabile declinuri din regiune, ca şi Armenia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan şi Republica Moldova.

Democraţia în centrul şi estul Europei rămâne puternică, în pofida rezultatelor din Bulgaria şi Macedonia. În Bulgaria, respectarea drepturilor politice este evaluată la 2, din cauza ineficienţei eforturilor Guvernului de a combate corupţia şi crima organizată, care a dus la suspendarea, în iulie, a unor ajutoare substanţiale din partea Uniunii Europene.

Republica Moldova este notată de organizaţie cu 4 (faţă de 3, anul trecut), din cauza unor semne de influenţare politică gravă în alocarea bugetului, noilor restricţii asupra accesului la informaţii şi a aparentei politizări a investigaţiilor anticorupţie.

De asemenea, ţările din Europa Occidentală şi America de Nord sunt considerate ca fiind cele mai libere. Alegerea lui Barack Obama ca preşedinte al Statelor Unite a reprezentat un moment istoric.

Două ţări europene au cunoscut un declin în 2008, Italia şi Grecia. În raport sunt exprimate şi îngrijorările privind potenţiale ameninţări la libertatea de exprimare în Canada şi Marea Britanie.

Raportul Freedom House oferă o evaluare anuală a progreselor şi regreselor înregistrate în 193 de ţări şi 15 teritorii, dependente sau disputate. Freedom House este o organizaţie nonguvernamentală independentă, care susţine dezvoltarea libertăţii în lume şi care monitorizează respectarea drepturilor politice şi a libertatilor civile începând din 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici