FSLI a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa privind reducerea de posturi

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), luni, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care susţin că sunt neconstituţionale şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.

23 afișări
Imaginea articolului FSLI a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa privind reducerea de posturi

FSLI a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa privind reducerea de posturi (Imagine: Mediafax Foto)

În sesizarea adresată Avocatului Poporului, sindicaliştii argumentează că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 blochează, pentru 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecărui an, cu cel puţin rata inflaţiei, prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000.

"Vă rugăm să observaţi că această ordonanţă de urgenţă este neconstituţională şi a fost emisă cu încălcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, aticolului 102, alineatul 1 şi 2, articolelelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, şi articolului 114 din Constituţia României", se arată în sesizarea sindicaliştilor.

Guvernul a elaborat această ordonanţă de urgenţă fără consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic şi Social, mai susţine FSLI.

Ordonanţa 114/2009 afectează drepturile constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar şi dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii, se mai arată în sesizare.

"Textul criticat încalcă şi prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constituţie, care reglementează expres şi limitativ în ce cazuri exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi îngrădit. (...). Or, niciunul dintre aceste cazuri nu motivează concedierea masivă a unui număr atât de mare de personal din învăţământ, măsură care derivă din prevederile articolului 16 a OUG 114/2009", se arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicaliştilor, marţi, patru măsuri pe care aceştia să le negocieze şi care să poată fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000, în 2010.

Măsurile constau în:

- creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi la 6-12 ore pe săptămână în funcţie de mărimea şcolii

- renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani

- majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ

- organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi

La rândul lor, sindicatele s-au declarat nemulţumite de OUG 114/2009 şi au spus încă o dată că o vor ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că această ordonanţă este scoasă din contextul general şi nu duce la îmbunătăţirea actului de educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici