FSLI cere măsuri urgente pentru asigurarea pazei şcolilor şi protecţia elevilor şi profesorilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Ministerului Educaţiei să ia măsuri urgente pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi pentru protecţia elevilor şi cadrelor didactice, după ce în ultima perioadă au fost semnalate noi agresiuni în şcoli.

351 afișări
Imaginea articolului FSLI cere măsuri urgente pentru asigurarea pazei şcolilor şi protecţia elevilor şi profesorilor

FSLI cere măsuri urgente pentru asigurarea pazei şcolilor şi protecţia elevilor şi profesorilor (Imagine: Shutterstock)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

FSLI arată vineri, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că în şcoli apar din ce în ce mai multe cazuri de dascăli sau elevi bătuţi şi jigniţi de către părinţi sau alţi elevi, în condiţiile în care oricine poate intra în unităţile de învăţământ, chiar şi acolo unde este pază.

"Autorităţile ar trebui să legifereze obligaţii şi sancţiuni pentru părinţii şi elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic sau alţi elevi. Chiar dacă au fost mulţi dascăli şi copii abuzaţi în şcoli, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. (...) Este inadmisibil aşa ceva într-o ţară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Liderul FSLI precizează că un elev de 16 ani a fost bătut, în urmă cu două zile, în Liceul "Ştefan Procopiu" din Vaslui. Doi tineri de 18 şi 25 de ani au intrat în şcoală, care era supravegheată video, apoi în clasa în care învăţa elevul de 16 ani şi au început să-l lovească cu pumnii, picioarele şi un grilaj metalic de la calorifer.

FSLI aminteşte şi de un caz de la Ploieşti, unde un profesor a fost bătut, în 30 mai, la Şcoala "Anton Pann", iar directoarea adjunctă a fost agresată de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să îşi schimbe ţinuta neadecvată.

Hancescu a precizat că FSLI a cerut de mai multe ori Ministerului Educaţiei să ia măsuri ferme pentru asigurarea protecţiei personalului din învăţământ şi a elevilor din clase, în faţa actelor de agresiune comise de unii părinţi sau elevi.

Sindicaliştii susţin că Legea educaţiei ar trebui să cuprindă norme şi sancţiuni pentu toţi cei implicaţi în procesul de educaţie, profesori, elevi şi părinţi.

"Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni, şi cerem luarea de măsuri urgente pentru asigurarea pazei şcolilor, a protecţiei elevilor şi a întregului personal din învăţământ. Cerem, totodată, organelor abilitate de lege să îşi facă datoria şi să ia măsurile legale care se impun, pentru sancţionarea unor astfel de incidente grave şi să iniţieze acţiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor", a mai spus Hancescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici