FSSR: Susţinem soluţia salarizării angajaţilor din sănătate în funcţie de performanţă

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) susţine soluţia salarizării angajaţilor din sănătate în funcţie de performanţă, anunţată la Târgu Mureş de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, sindicatul fiind de acord şi cu descentralizarea unora din spitale şi preluarea lor de minister.

223 afișări
Imaginea articolului FSSR: Susţinem soluţia salarizării angajaţilor din sănătate în funcţie de performanţă

FSSR: Susţinem soluţia salarizării angajaţilor din sănătate în funcţie de performanţă

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, pentru ca personalul medical să fie motivat să rămână în ţară, trebuie să se facă modificări legislative prin care să existe un "statut de plată după performanţă", după criterii obiective şi transparente, a celor care lucrează în sistem.

"Apreciem în mod pozitiv declaraţiile domnului ministrul Eugen Nicolăescu privind necesitatea introducerii salarizării în funcţie de performanţă în sistemul sanitar şi scoaterea salariaţilor din spitalele care realizează venituri din contracte cu Casa din categoria bugetarilor, ele fiind coerente cu strategia şi acţiunile Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România din ultimii patru ani", se arată într-un comunicat al FSSR, remis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit federaţiei sindicale, străduinţa pentru creşterea importanţei evaluării personalului este o constantă a activităţilor sale din ultima perioadă.

"Încercarea de-a introduce o Procedură de evaluare a personalului ca anexă la contractele colective de muncă din ultimii ani constituie unul din exemplele unei acţiuni susţinute în acest sens pe care organizaţia noastră a desfăşurat-o. Pentru succesul unei astfel de strategii este necesară o mai bună finanţare a sistemului sanitar. La nivelul actual de finanţare a unităţilor sanitare singura soluţie posibilă de a creşte salariul angajaţilor performanţi la un nivel competitiv ar constitui-o, din păcate, numai scăderea salariilor majorităţii angajaţilor. Este evident că nu am putea fi de acord cu o astfel de soluţie deoarece actualul nivel de salarizare este nesatisfăcător chiar şi pentru cel mai scăzut grad de performanţă", afirmă sindicatul.

FSSR considerăm că salarizarea personalului medical trebuie să se facă pe două coordonate esenţiale: Asigurarea unui nivel de bază de salarizare, organizat pe trepte ierarhice în funcţie de categoriile de personal, având caracter minim, deci valabil pentru toţi salariaţii. În acest sens, nivelul actual de salarizare constituie baza de referinţă pentru acest an, el urmând să fie crescut progresiv în următorii ani; Asigurarea cadrului legal pentru suplimentarea salariului de bază pentru salariaţii performanţi, proporţional cu importanţa activităţii desfăşurate şi nivelul reuşitei profesionale. O astfel de acţiune este posibilă prin implementarea unui sistem de evaluare obiectiv care să permită salarizarea suplimentară, în funcţie de performanţele concrete realizate. În acest sens, considerăm că Ministerul Sănătăţii ar trebui să demareze negocierea unui astfel de proiect cu partenerii sociali, procedurile de evaluare propuse de noi putând constitui un bun punct de pornire.

Totodată, federaţia consideră că această modalitate de salarizare ar trebui să se aplice tuturor salariaţilor din sănătate, impulsionând astfel performanţa în toate domeniile de activitate.

"Susţinem de asemenea ideea domnului ministru de a analiza efectele pe care le are descentralizarea unora din unităţile sanitare, în special în ceea ce priveşte spitalele judeţene şi alte spitale care intră în categoria unităţilor sanitare strategice. Considerăm că aceste spitale ar trebui de urgenţă preluate în subordinea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul lor reuşindu-se constituirea unui grup strategic de unităţi sanitare capabil să contribuie în mod determinant la asigurarea serviciilor publice de asistenţă medicală", conchide federaţia.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că are "o critică foarte serioasă" legată de descentralizarea spitalelor "făcută fără cap şi fără logică şi fără principii" şi că l-a rugat pe secretarul de stat Raed Arafat să elaboreze şi să prezinte o analiză a situaţiei, în funcţie de care să poată lua o decizie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici