Funcţionarii din agricultură intră în grevă dacă nu primesc salarii majorate

Funcţionarii din Ministerul Agriculturii au început, marţi, o acţiune de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind anularea creşterii cu 75% a salariilor de bază şi ameninţă că vor intra în grevă, în zilele următoare, dacă Executivul nu va reveni asupra deciziei.

31 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii din agricultură intră în grevă dacă nu primesc salarii majorate

Funcţionarii din agricultură intră în grevă dacă nu primesc salarii majorate (Imagine: Mediafax)

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă care abrogă articolul din OU 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, care prevedea creşterea salarială cu 75%.

"Nu suntem de acord cu decizia Guvernului, astfel că angajaţii instituţiei au început formele de protest, prin purtarea unor banderole de culoare albă. În decursul zilei de astăzi (marţi, n.r.) vom decide dacă vom intra în grevă în zilele următoare", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai ministerului.

Potrivit acestora, angajaţii intenţionează să atace în instanţă decizia Executivului.

De creşterea salariilor urmau să beneficieze şi personalul din Direcţia generală de programare bugetară, Direcţia generală de sinteză a politicilor bugetare, Direcţia generală de metodologie contabilă instituţii publice şi Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Majorarea era aplicată şi personalului de la nivel judeţean şi local cu atribuţii directe sau delegate în gestionarea asistenţei financiare comunitare din Ministerul Agriculturii.

Anularea majorării salariale este argumentată de Guvern, în preambulul actului normativ, prin faptul că în bugetele pe 2008 ale Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor nu sunt prevăzute sume pentru creşterea remuneraţiei. Executivul arată totodată că abrogarea creşterii salariale evită o situaţie de discriminare generată de faptul că angajaţii din alte ministere şi direcţii ale Ministerului Economiei şi Finanţelor care îndeplinesc atribuţii similare nu beneficiază de salarii majorate cu 75%.

Guvernul face referire şi la faptul că în acest an se impune adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare şi de abordare mai prudentă a deficitului bugetar, având în vedere atât presiunile şi riscurile asupra bugetului pe anul 2008, cât şi diversitatea acţiunilor cărora trebuie să li se asigure finanţare bugetară.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că ordonanţa privind creşterea salariilor angajaţilor ministerelor Economiei şi Agriculturii care lucrează cu fonduri UE va fi abrogată, întrucât decizia nu ar fi corectă faţă de funcţionarii altor instituţii, cu atribuţii similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici